Joka kolmas turvapaikanhakija asuu Uudellamaalla – katso asuinpaikat kartalta

Noin puolet turvapaikanhakijoista asuu Uudenmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa. Katso kartalta, miten turvapaikanhakijat sijoittuvat eri puolille Suomea.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoiden sijoittuminen maakunnittain 12.11.2015.
Yle uutisgrafiikka

Kartalta selviää Suomen turvapaikanhakijoiden sijoittuminen maakunnittain. Tiedot ovat päivämäärältä 12.11.2015, jolloin vastaanottokeskuksissa oli noin 25 300 asukasta.

Lähes joka kolmas turvapaikanhakija on sijoitettu Uudenmaan maakuntaan, lähinnä Helsinkiin, Vantaalle ja Espooseen. Lapin turvapaikanhakijoiden määrää selittää Rovaniemelle nopeasti perustetut hätämajoitusyksiköt. Pohjois-Pohjanmaan suurta määrää selittää Oulun nopeasti kasvanut vastaanottokeskusten tarve.

Ylen kartta perustuu Maahanmuuttoviraston tietoihin. Lukuihin ei sisälly alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrää, joita on tällä hetkellä (12.11.2015) noin 1700.

Kulut maksaa valtio, ei kunta

Osa kunnista on vaatinut turvapaikanhakijoiden tasaisempaa sijoittamista, mikä johtuu ennen kaikkea sopivien tilojen puutteesta.

Suurin osa Suomen yli sadasta vastaanottokeskuksesta on Suomen Punaisen Ristin ylläpitämiä. Niistä vain kahdeksan ylläpidosta vastaa kunta itse. Kulut maksaa kuitenkin Maahanmuuttovirasto, eli valtio.

Turvapaikanhakijat kuormittavat paikkakuntien taloutta esimerkiksi akuuttien terveydenhuoltotoimenpiteiden vuoksi. Sen sijaan perusterveydenhuolto ostetaan yksityiseltä Terveystalolta tai Lääkärikeskus Aavalta, jotteivät kuntien jonot ruuhkaudu turvapaikanhakijoiden vuoksi.

Lisäksi kuntien vastuulla on kouluikäisten lasten opetuksen järjestäminen.