1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakija: Teltassa nukkuminen ei ole ongelma, tapetuksi tai siepatuksi tuleminen on

Hazara-vähemmistöön kuuluva Shawkaf Ali Akbari sanoo lähteneensä kotimaastaan turvattomuuden takia. Hän sanoo, että hän ei ole kuullut aikoihin perheestään ja kotiseudulla sieppaajat vievät myös naisia ja lapsia. Suomessa hän haluaisi opiskella sähköinsinööriksi, mutta telttamajoitus kylmässä ei olisi ongelma.

Afganistanilainen Shawkat Ali Akbari saapui Tornioon 11.marraskuuta. Kuva: Yle / Paula Hiljanen

Shawkaf Ali Akbari myöntää, että häntä palelee. Hän sanoo, että Suomessa on paljon kylmempi kuin muissa maissa.

Vertailukohteita riittää. Hän luettelee joitain maita reittinsä varrelta Tornioon: Iran, Turkki, Makedonia, Serbia, Itävalta, Saksa, Tanska, Ruotsi.

Ei ole ongelma. Jos vertaa omaan maahani, täällä on parempi.

Shawkaf Ali Akbari

Matka kesti yli kuukauden, hän sanoo.

– Se oli minulle hyvin vaikeaa, koska jätin perheeni, jätin maani. Kävin koulussa ja englannin tunneilla, jätin sen kaiken.

Akbari tuli yksin, vaikka sanoo olevansa vasta 16-vuotias. Hän sanoo, että ei tiedä, missä hänen perheensä on. Hän ei tiennyt sitä edes kotimaassaan.

Kotiseudulta Ghaznin alueelta Afganistanista hänet ajoi pois turvattomuus. Akbari sanoo, että monia on siepattu, myös naisia ja lapsia.

Hän sanoo tulleensa Suomeen, koska Suomi on mukava maa ja hänellä on täällä ystäviä. Ystävät asuvat kaupungeissa, joiden nimiä hän ei tiedä tai muista.

Yösijalla ei ole niin väliä

Akbari sanoo, että monet hazarat tulevat Suomeen, koska Saksasta turvapaikan saavat syyrialaiset, eivät afganistanilaiset.

Akbari ei ollut keskiviikkona vielä kuullut siitä, että Suomessa on puhuttu ongelmista löytää paikkoja turvapaikanhakijoille. Hän ei kuitenkaan hätkähdä, kun häneltä kysyy, voisiko hän nukkua yönsä teltassa.

Haluan olla hyvä sähköinsinööri Suomessa. Se on suuri kunnianhimoni.

Shawkaf Ali Akbari

– Ei ole ongelma. Jos vertaa omaan maahani, täällä on parempi.

Hän sanoo, että tappaminen ja kidnappaaminen ovat ongelmia, teltassa nukkuminen ei.

Suunnitelma valmiina vain jäämistä varten

Akbari sanoo, että hänelle kaikki kaikessa on, että Suomi hyväksyisi hänet. Hän on jo suunnitellut, mitä hän haluaa tehdä Suomessa. Hän haluaa jatkaa koulua, englannin kursseja ja opiskella sähköinsinööriksi.

– Haluan olla hyvä sähköinsinööri Suomessa. Se on suuri kunnianhimoni.

Kun Akbarilta kysyy, mitä hän tekee, jos ei saa turvapaikkaa, mies on ensin pitkään hiljaa ja sitten alkaa hakea sanoja.

– En tiedä, hän toteaa lopulta.

Siten hän on taas hiljaa ja alkaa uudestaan hapuilla englannin sanoja.

– Jos Suomi ei hyväksy minua, en tiedä, mitä tehdä. En voi mennä kotimaahani. Täällä minulta otettiin sormenjäljet ja minusta otettiin kuva. En voi mennä toiseen Euroopan maahan, koska minut lähettäisiin takaisin Suomeen. En tiedä, mitä teen.