1. yle.fi
  2. Uutiset

Rehn: Yliopistotutkimuksesta saatava enemmän kaupallista hyötyä

Elineinoministeri Olli Rehn sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että hallitus aikoo arvioida perustutkimuksen laatukriteereitä. Yksityiskohtia hän ei vielä kerro. Rehnin mukaan hallituksessa keskustellaan parhaillaan myös yksityisten lahjoitusten verovapaudesta.

talous
Olli Rehn
Yle

Elineinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan yhteiskunnan pitäisi saada enemmän kaupallista hyötyä ja käytännön sovelluksia tutkimukselta. Rehn kertoi asiasta Helsingissä tilaisuudessa, jossa pohdittiin aivosairauksien tutkimuksen kansainvälistä rahoitusta Suomessa.

Rehnin mukaan tutkimuksen vaikuttavuutta on syytä arvioida ja hallitus pohtiikin parhaillaan laatuvaatimuksia perustutkimukseen.

– Varmasti arvioidaan kriteereitä, millä innovaatio- ja tutkimusrahoitusta tullaan arvioimaan. On tärkeää, että tehdään perustutkimusta. Suomen kannalta on kuitenkin yhteiskuntana entistä tärkeämpää, että tehdään sellaista käytäntöön sovellettavaa tutkimusta, jolla on myös kaupallista merkitystä. Tällä on merkitystä Suomen kansantalouden ja työpaikkojen luomisen kannalta, sanoo Rehn.

Rehn ei vielä kertonut, onko hänellä jotain esitystä valmiina, mutta keskustelut kulttuuri- ja opetusministeriön ja tiedeyhteisön kanssa ovat käynnissä.

Hallitus käy parhaillaan myös keskusteluja, pitäisikö yksityiset lahjoitukset yliopistoille saada verovapaiksi. Rehn pitää ajatusta pohtimisen arvoisena.

– Se on joissakin maissa käytössä, ja näyttää tuottavan siellä tuloksia. Tämä on hallituksessa keskustelun alaisena tällä hetkellä, Rehn kertoo.

Lue seuraavaksi