Hyppää sisältöön

Ruoka-alan asiantuntijat: Pientenkin lasten kanssa voi lähteä syömään ulos ravintolaan

Yle Turku pyysi kolmea lasten ja ruokailun kanssa tekemisissä olevaa ammattilaista keskustelemaan siitä, voiko lapsen kanssa lähteä ravintolaan syömään. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että ikä ei ole este.

Ravintoloitsija Joonas Sippo ja Turun yliopiston tutkijat Mari Sandell ja Sanna Talvia ovat kaikki tekemisissä ruoan kanssa. Heidän mielestään ruoka on hieno ja tärkeä asia, josta pitää antaa myös lasten nauttia. Ruoka on muutakin kuin pelkkä polttoaine.

Heidän mielestään lapset pitää totuttaa niin ruoan valmistamiseen kuin siitä nauttimiseenkin jo kotona. Sen jälkeen kaikki on helpompaa, myös ravintolaan lähteminen.

Lapsille sitä mitä aikuisillekin

Ravitsemustutkija Sanna Talvia Turun yliopiston lapsi- ja nuorisotutkimuskeskuksesta sanoo, että aikuiset ajattelevat helposti niin, että pienen lapsen kanssa voi kyllä lähteä syömään hampurilaisbaariin, mutta ruokaravintolaan lähteminen arveluttaa. 

– Ja sitten kun lähestytään fine dining -paikkoja, niin aika monelle nousee ajatuksia, että onko sopivaa viedä lapsi sinne, Talvia ihmettelee.

Ravintoloitsija Joonas Sippo turkulaisesta Ludusta sanoo, että vanhemmat arastelevat turhaan. Hienoonkin ravintolaan voi ja pitääkin mennä lasten kanssa.

– Esimerkiksi meillä käy syömässä paljon lapsiperheitä ja kaikenikäisiä lapsia, Sippo toteaa.

Hän kertoo, että muut asiakkaat ovat suhtautuneet lapsiperheisiin ja lapsiin aina hyvin.

– Ei ole ikinä tullut negatiivista palautetta muilta asiakkailta.

Joonas Sipon mielestä lapsille ei tarvita erillisiä ruokalistoja.

– Olemme lähteneet Ludussa siitä, että lapset syövät sitä mitä aikuisetkin. Lapsille tehdään kyllä puolikkaita annoksia.

Lapsella on myös luontainen kyky ihmetellä mitä siinä lautasella on.

Mari Sandell

Sipon mielestä ei voi sanoa minkäänlaista alaikärajaa, jolloin lapsen kanssa ei voisi lähteä syömään ravintolaan. Kyse ei ole iästä, vaan lapsesta.

– Pientä pelisilmää odottaisin vanhemmilta. Jos on vilkkaita lapsia, niin jättäisin arvioinnin vanhemmille, voiko lähteä ulos syömään, Joonas Sippo sanoo.

Kymmenen minuutin pit stop

Ruokakasvattaja ja makututkija Mari Sandell Turun yliopistosta toivoo, että lapset saisivat luontaisesti kokemuksia ruokamaailmasta. Tämä auttaisi lapsia sopeutumaan myös ravintolassa syömiseen.

– Kannustaisin perheitä ottamaan lapset jo kotona mukaan esimerkiksi ruoan valmistukseen.

– Lapsella on myös luontainen kyky ihmetellä, mitä siinä lautasella on, miltä se ruoka tuntuu, näyttää ja kuulostaa syödessä, Sandell sanoo.

Mari Sandell toivoo, että lapsen annettaisiin olla lautasen äärellä rauhassa ja nauttia ruokailusta omaan tahtiin. Kiire pilaa syömisen niin kotona, koulussa kuin ravintolassakin.

– Koulussahan opimme, että ruokailu on kymmenen minuutin pit stop, äkkiä lautanen tyhjäksi. Tiivis työjärjestys asettaa reunaehtoja. Tämä on minusta hirveän ahdistavaa, Sandell sanoo.

Sanna Talvia, Joonas Sippo ja Mari Sandell. Kuva: Yrjö Hjelt/ Yle

Lasten vieminen syömään ulos ravintolaan herättää myös kysymyksen, jaksaako lapsi istua paikallaan, kun aikuiset ja lapset saattavat syödä eri tahtiin.

Joonas Sipon mielestä nykyteknologia voisi auttaa tässä.

Perheiden yhteiset ruokailuhetket on hieno ajatus.

Joonas Sippo

– Mielestäni kännykät ja tabletit ravintolassa ovat ihan ok. Jos aikuiset syövät vähän pidempään, niin lapsilla voisi olla tabletin kanssa oma hetkensä siinä. Tabletti on mielestäni paljon parempi kuin se, että lapsi juoksee täydessä ravintolassa.

Kello viiden ruokahetki

Sanna Talvia esittää ajatuksen kello viiden ruokailusta. Ravintolat voisivat alkaa tarjota lapsiperheille uutta ruokailutapahtumaa perinteisten lounaiden ja illallisten väliin.

– Kello viiden ruoka-aika olisi lapsiperheille ehkä otollisempi kuin kuuden jälkeen. Se voisi olla casual dinig -tyyppistä, hieman matalammalla kynnyksellä olevaa lapsiystävällistä uutta kulttuuria, uutta trendiä Suomeen, tutkija Sanna Talvia maalailee.

Ravintoloitsija Joonas Sippo innostuu ajatuksesta.

– Minun mielestäni tämä olisi hyvä ajatus. Heti tulee mieleen tv-sarja Sopranos, jossa kaikki istuvat saman pöydän ääressä, ja sitten keskustellaan päivän tapahtumista.

– Perheiden yhteiset ruokailuhetket on hieno ajatus, Sippo sanoo.

.
.