1. yle.fi
  2. Uutiset

Posiva sai luvan rakentaa ydinjäteluolan – ehtoja piisaa

Hallitus myönsi luvan rakentaa Olkiluotoon kapselointi- ja loppusijoituslaitos käytetylle ydinpolttoaineelle. Ministeri Rehn: rakentamislupa on maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle.

talous
Onkalon käytävää.
Yle

Valtioneuvosto on myöntänyt Posivalle luvan rakentaa Olkiluotoon Satakuntaan kapselointi- ja loppusijoituslaitos käytetylle ydinpolttoaineelle. Laitokseen voi sijoittaa enintään 6 500 tonnia uraania.

Hallitus liitti rakentamislupaan useita ehtoja. Posivan on toimitettava käyttölupahakemuksen yhteydessä selvitykset ympäristövaikutuksista, käytetyn ydinpolttoaineen palautettavuudesta ja kuljetusriskeistä, sekä hankkeeseen mahdollisesti tehdyistä muutoksista.

Posivan mukaan rakentamisluvan alainen rakentaminen on aloitettavissa tulevan vuoden loppupuolella. Loppusijoitusvalmius olisi mahdollista saavuttaa vuonna 2023.

– Nyt myönnetty rakentamislupa on maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle. Suomalainen osaaminen tarjoaa meille myös kaupallisia mahdollisuuksia muiden maiden ydinjätehuollon kehittämiseen, arvioi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.)

Käytetty ydinpolttoaine pakataan kuparikapseleiden sisään kapselointilaitoksessa, josta ne siirretään 400-450 metrin syvyyteen louhitun loppusijoituslaitoksen tunneleihin ja edelleen niiden bentoniittipuskurilla vuorattuihin loppusijoitusreikiin.

Lue seuraavaksi