Eturauhassyöpä työllistää urologeja yhä enemmän – ruuhkia puretaan ulkoistamalla sterilisaatioita

Hyksin urologian poliklinikka pullistelee eturauhasvaivoista kärsivistä potilaista. Sterilisaatioita siirretään palveluseteleillä yksityisklinikoille, jotta Hyks voi keskittyä hoitotakuun piiriin kuuluvien sairauksien, kuten eturauhassyövän hoitoon.

Kotimaa
Kudosnäyte eturauhasesta.
Näytepala on leikattu eturauhasesta potilaan taudin määrittämiseksi.Yle

Movemberista ei ole tullut turhaan muoti-ilmiötä, sillä suomalaisten miesten yleisimmän syövän ennakoidaan lisääntyvän entisestään tulevina vuosina.

Suomessa diagnosoidaan yli 5 000 eturauhassyöpää vuosittain, ja noin 800 miestä kuolee siihen vuosittain.

Vuoteen 2020 mennessä vuosittaisten eturauhassyöpädiagnoosien määrän ennakoidaan kasvavan lähes 6 000:een.

Eturauhassyöpä on ikääntyvän väestön vaiva, kertoo Suomen syöpäjärjestöjen viestintäjohtaja Satu Lipponen.

– Sen ilmaantuvuus yleistyy miehen ikääntyessä. Suomessa eturauhassyöpä on hyvin yleinen, mutta itärajan takana Venäjällä, jossa miesten elinikää alentavat muun muassa tupakka ja alkoholi, eturauhasen syöpää on paljon vähemmän.

PSA-arvo kertoo syöpäriskistä

Yhdeksänkymmentäluvun alkupuolella eturauhassyöpädiagnoosien määrä nousi voimakkaasti Suomessa, kun PSA-laboratoriokoe otettiin kliiniseen käyttöön.

Moni diagnoosin saanut potilas miettii heti pahimpia vaihtoehtoja, mutta jos eturauhassyöpää verrataan esimerkiksi haima- tai keuhkosyöpään, joissa kuolleisuus on hyvin suurta, niin eturauhassyöpä on keskimäärin kulultaan paljon rauhallisempi.

Mika Matikainen, urologian ylilääkäri, Hyks

Sen avulla verinäytteestä pystytään havaitsemaan prostataspesifisen antigeenin eli eturauhasen erittämän merkkiaineen määrä.

PSA-arvoa voi nostaa esimerkiksi eturauhasen hyvälaatuinen kasvu tai virtsateiden tulehdus. Jos PSA on merkittävästi koholla, on syytä epäillä eturauhassyöpää.

Tehokkaat hoidot parantavat, mutta saavat myös tuhoa aikaan

Vain 20 prosenttia eturauhassyövistä on aggressiivisia, jolloin taudin etenemisriski ja kuoleman mahdollisuus kasvavat.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan eli Hyksin urologian ylilääkäri Mika Matikainen puhuu "kiltistä syövästä", kun PSA-lukema jää alle kymmenen ja näytepalan syöpäsolut eivät ole aggressiivista tyyppiä.

Jos syöpä ei etene niin nopeasti, että se lähettäisi etäpesäkkeitä ja lyhentäisi ihmisen elinikää, kovista hoidoista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi eturauhasen poistoleikkaus ja sädehoito eivät sovi kaikille.

Potilaan yleistila, perussairaudet, syövän riskiluokka ja hoitojen hyödyt sekä haitat käydään läpi hoitoneuvottelussa lääkärin kanssa, jossa huomioidaan myös potilaan oma mielipide.

– Leikkaukseen liittyy riskejä, jotka ovat hyvin hallittavissa hyväkuntoisella ja perusterveellä potilaalla, mutta jos hänellä on esimerkiksi merkittäviä sydän- tai keuhkosairauksia, leikkauksen riski kohoaa ja siitä saatava kokonaishyöty pienenee. Leikkauksen jälkeen osalla potilaista ilmenee virtsanpidätyshäiriöitä pitempiaikaisena haittana. Merkittävällä osalla ilmenee myös erektiokyvyn ja seksuaalitoimintojen häiriöitä, vaikka nykyaikaisilla leikkaustekniikoilla pystytään paremmin säästämään erektiohermoja, jos syöpä ei ole kasvanut eturauhasen kapselin läpi, Matikainen kertoo.

Vaikka sädehoito voi parantaa syövän, se aiheuttaa myös haittavaikutuksia.

– Nykyajan laitteilla sädehoito pystytään kohdistamaan entistä tarkemmin eturauhasen alueelle. Silti lantion alueella muutkin elimet, kuten peräsuoli ja virtsarakko, saavat osansa säteistä. Siitä tulee yleensä ohimeneviä ärsytyshaittoja. Pahimmillaan peräsuolen tai virtsarakon limakalvo voi vaurioitua pysyvästi. Yleensä myös seksuaalipuolen toiminnot heikkenevät seuraavien vuosien aikana.

Kilttiä syöpää seurataan aktiivisesti

Jos PSA-lukema on yli 20 tai syöpäsolujen tyyppi on aggressiivinen, riski syövän leviämiselle etäpesäkkeiseksi on kohonnut merkittävästi. Hyksissä kiireelliset tapaukset pyritään saamaan leikkaus- tai sädehoitoon kuukauden sisällä. Lääkehoitoa tarvitsevien potilaiden hoito aloitetaan heti diagnoosin jälkeen.

Mitä parempikuntoinen potilas, sitä paremmin hän kestää hoidot.

Mika Matikainen, urologian ylilääkäri, Hyks

Sen sijaan kilteille syöpätapauksille Matikainen suosittelee taudin aktiivista seurantaa.

– Alkuvaiheessa seurataan PSA-arvoa ja kliinistä tilannetta kolmen kuukauden välein. Kuvantamistutkimuksin varmistetaan, että syöpä on paikallinen. Ensimmäisen seurantavuoden jälkeen katsotaan puolivuosittain, pysyykö syöpä paikallisena vai onko siinä leviämisen merkkejä. Jos etenemistä havaitaan, siirrytään leikkaus-, säde- tai lääkehoitoon.

Hoito on kehittynyt parempaan suuntaan

Vaikka eturauhassyöpä vaivaa nykyään yhä useampia miehiä, se ei ole kuitenkaan sairautena pahimmasta päästä, rauhoittelee Matikainen.

– Moni diagnoosin saanut potilas miettii heti pahimpia vaihtoehtoja, mutta jos eturauhassyöpää verrataan esimerkiksi haima- tai keuhkosyöpään, joissa kuolleisuus on hyvin suurta, niin eturauhassyöpä on keskimäärin kulultaan paljon rauhallisempi. Osa eturauhassyövistä pysyy hyvin paikallisina eivätkä lähde etenemään.

Lipposen mukaan taudin ennuste on sinänsä hyvä, että yhdeksän miestä kymmenestä on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Suurin osa paikallisen eturauhassyövän potilaista paraneekin hoidoilla, mutta myös etäpesäkkeisen syövän hoito on kehittynyt entistä parempaan suuntaan.

– Viime vuosina käyttöön tulleet uudet lääkkeet ovat selvästi pidentäneet hoitovastetta ja elinaikaa sellaisilla potilailla, joiden ennuste oli aiemmin huono, Matikainen sanoo.

Sterilisaatioita ohjataan yksityisklinikoille

Hyksin erityisvastuualueella hoidetaan vuosittain noin 1 600 uutta eturauhassyöpäpotilasta. Viikottain leikataan kymmenkunta potilasta. Lisäksi muut eturauhasen, virtsaelinten ja munuaisten vaivat työllistävät urologeja yhä enemmän. Urologian poliklinikalle tulee noin kymmenen tuhatta lähetettä vuodessa. Niiden määrä on kasvanut yli kaksikymmentä prosenttia vuoteen 2012 verrattuna.

Yksi keino ruuhkien purkamiseen on palvelusetelin antaminen yksityisille lääkäriasemille. Niitä käytetään esimerkiksi miesten sterilisaatioissa, jotka eivät kuulu hoitotakuun piiriin. Näin Hyks voi keskittyä merkittävien sairauksien hoitoon. Samoin toimitaan monissa muissakin kunnissa.

Potilas voi kuitenkin halutessaan jäädä odottamaan pääsyä kunnan hoitoon, mutta jonot ovat pitkiä. Tänä syksynä pääkaupunkiseudulla on ollut yli 500 miestä julkisen puolen jonossa.

Movember kannattaa

Matikainen kannustaa miehiä kasvattamaan viiksiään Movember-kampanjan merkeissä, jotta eturauhassyöpätutkimukselle saadaan kerättyä rahaa. Tänä vuonna kampanjaan liittyy myös naisille sopiva liikuntateema.

– Liikunta parantaa kuntoa ja kohottaa yleistä mielialaa. Syöpäpotilaiden kohdalla liikunnalla on todettu positiivinen vaikutus myös taudin etenemisen eston ja hidastamisen kannalta. Mitä parempikuntoinen potilas, sitä paremmin hän kestää hoidot.

Syöpään sairastuneet saavat tukea ja neuvoja Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluista. (siirryt toiseen palveluun)

Movember-kampanjaan voi rekisteröityä täällä. (siirryt toiseen palveluun)