17 terroripidätystä eri puolilla Eurooppaa – Italian poliisi: ”Suunnittelivat iskua Pohjois-Eurooppaan”

Italian polisiin mukaan terroristisoluja oli useissa Euroopan maissa, mukaan lukien Suomessa. Järjestö suunnitteli iskuja myös Pohjois-Euroopassa.

Ulkomaat
Syyttäjäviranomaiset ja Carabinierin upseerit kertoivat tiedotustilaisuudessa laajoista pidätyksistä.
Syyttäjäviranomaiset ja Carabinierin upseerit kertoivat Roomassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa laajoista pidätyksistä.Alessandro di Meo / EPA

Eri puolilla Eurooppaa on tehty 17 pidätystä terrorismin vastaisessa operaatiossa, jonka kohteena oli norjalaisesta vankilasta johdettu islamistinen järjestö. Suurin osa pidätyksistä tehtiin pohjoisitalialaisessa Meranon kaupungissa.

Keskusrikospoliisi on korjannut Italian poliisin väitettä, jonka mukaan yksi pidätyksistä olisi tehty Suomessa. KRP:n mukaan yhdestä Suomessa asuvasta henkilöstä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys, mutta häntä ei ole tavoitettu.

Rawti Shax -järjestöllä oli Italian polisiin mukaan soluja useissa Euroopan maissa, mukaan lukien Suomessa. Järjestö on kehittynyt Ansar Al-Islam -järjestöstä, joka oli liittoutunut Isis-järjestön kanssa ja on YK:n terroristijärjestöjen listalla.

Rawti Shax -järjestö tunnetaan myös nimellä Didi Nwe eli uusi kurssi.

Järjestön ykkösmies istunut norjalaisvankilassa

Kaikkien järjestöjen takana on Faraj Ahmad Najmuddin, alias Mullah Krekar, joka on Norjasta turvapaikan saanut irakilainen. Hän on istunut useaan otteeseen vankilassa Norjassa, mutta johtanut internetin välityksellä organisaatioitaan. Hän oli torstaina pidätettyjen joukossa.

Mullah Krekar on ollut vangittuna tappouhkauksien tekemisestä sekä rikoksiin kannustamisesta.

Euroopan unionin koordinoimaan operaatioon osallistui poliiseja Suomesta, Norjasta, Italiasta, Britanniasta, Sveitsistä ja Saksasta. Pidätykset suoritettiin aikaisin torstaiaamulla. 17 pidätetystä 16 on kurdeja ja yksi kosovolainen.

Rawti Shax suunnitteli terrori-iskuja Euroopassa ja Lähi-idässä, Italian viranomaiset kertovat. Heidän mukaansa järjestö aikoi iskeä muun muassa Pohjois-Eurooppaan ja erityisesti Norjaan.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan ryhmä suunnitteli iskuja myös brittiläisiä ja norjalaisia diplomaatteja vastaan.

Norja piti saada näyttämään Libanonilta

Italian viranomaisten julkaisemissa kuvissa näkyy, kuinka ryhmä suunnitteli iskuja muun muassa Skypessä.

Kuvakaappaus näyttää, miten kasvonsa peittänyt nuorimies kertoo olevansa valmis terrori-iskuun. Tavoitteena oli "saada Norja näyttämään Libanonilta", Skype-puhelut paljastavat.

Italiassa paljastunut solu toimi terroristien rekrytointipaikkana. Rekrytointia harjoitettiin sekä internetissä että Meranossa sijaitsevassa yhden epäillyn asunnossa, viranomaiset kertovat.

Päivitetty 12.11. klo 17.20 ja 17.55: Juttuun lisätty tieto siitä, että keskusrikospoliisi tyrmää väitteen Suomessa tehdystä pidätyksestä. Korjattu pidätettyjen takana oleva järjestö Rawti Shaxiksi.

Korjattu kirjoitusvirhe klo 18.08. Rawti Shaxin toinen nimi on Didi Nwe, ei Didi New.