1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ensimmäinen pohjoismainen astronautti: istuminen on avaruudessa älyttömän mukavaa

Haaveet astronautin ammatista tulevat koko ajan helpommiksi toteuttaa, sanoo ensimmäinen pohjoismainen astronautti ruotsalainen Christer Fuglesang.

Kotimaan uutiset
Christer Fuglesang
NASA

Avaruudessa olemiseen ei totu. Maailman ensimmäiselle pohjoismaiselle astronautille, Christer Fuglesangille, tulee avaruudessa aluksi aina huono olo.

– Huono olo menee aina aika pian ohi, mutta kun avaruudessa on pidempään, niin lihakset alkavat heiketä. Täytyy tehdä jatkuvasti harjoitteita, ettei näin kävisi, sanoo Fuglesang.

Halukkaista avaruuslentäjistä ei koskaan tule sellaista pulaa.

Christer Fuglesang

– Siellä ylhäällä heikkenemistä ei huomaa mistään. Mutta, jos ei pidä kropasta huolta lennon aikana, niin kun tulee alas, voi olla tosi heikossa kunnossa, kuvailee Fuglesang.

Vaikka avaruudessa olemisessa on huonoja puolia, Fuglesangin mielestä avaruudessa on hauskaa olla, jopa mukavaa.

– Esimerkiksi kaikki istuma-asennot ovat älyttömän mukavia!, vakuuttaa Fuglesang.

Unelma tulee koko ajan helpommiksi toteuttaa

Christer Fuglesang vieraili keskiviikkona Paraisilla luennoimassa avaruuslennoista. Fuglesang on ensimmäinen ruotsalainen ja pohjoismaalainen, joka on käynyt avaruudessa. Hän kävi avaruudessa ensimmäisen kerran vuonna 2006. Miksi ruotsalainen on käynyt avaruudessa, mutta suomalainen ei?

– Ruotsi on ollut aktiivinen Euroopan avaruusjärjestön ja NASAn suuntaan, Suomen viranomaisten kannattaisi olla myös, perustelee Fuglesang.

Fuglesang uskoo, että avaruuteen lähtijöitä varmasti löytyisi.

Pienikin terveysongelma estää avaruuteen pääsyn.

Christer Fuglesang

– Halukkaista avaruuslentäjistä ei koskaan tule sellaista pulaa, että heitä kenenkään kotoa haettaisiin, sanoo Fuglesang.

Pikkupoikien unelmat astronautin ammatista tulevat koko ajan helpommiksi toteuttaa.

– Kun nykyiset pikkupojat ovat kolmekymppisiä ja vähän päälle, jonka ikäisinä astronautteja rekrytoidaan, on maailma ehtinyt muuttua, mutta unelma avaruuslentämisestä saattaa olla helpompi toteuttaa, sanoo astronautti Christer Fuglesang.

Vaatimuksina koulutus ja moitteeton terveys

Fuglesang sanoo olleensa itse ihan kliseisesti oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sattuneensa täyttämään vaatimukset.

Tulevalta astronautilta vaaditaan luonnontieteellinen ja tekninen koulutus yliopistotasolla. Astronautiksi haluavalta vaaditaan myös työkokemusta tai väitöskirja edellä mainituilta aloilta tai muita selviä merkkejä ahkeruudesta ja kiinnostuksesta.

– Ja sitten pitää olla terveen paperit. Pienikin terveysongelma estää avaruuteen pääsyn. Moitteettoman terveyden lisäksi pitää olla riittävä fyysinen kunto. Astronautin on oltava myös sosiaalinen ja psyykkisesti vakaa persoonallisuus.

Fuglesang on ainoa enemmän kuin kolme avaruuskävelyä tehnyt, joka ei ole amerikkalainen eikä venäläinen. Miten unelmista pääsee näin pitkälle?

– Tärkeintä on, että unelmasta pitää kiinni. Realisti saa olla, mutta ei saa ajatella että haaveeni on mahdoton toteuttaa.

Lue seuraavaksi