Liikuntakeskusten kattojärjestö maahanmuuttajien kieltämisestä kuntosalilla: "Voi taivas, miten tyhmää"

Liikunta on oiva tapa kotouttaa. Siksi Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys on pöyristynyt heinolalaisen kuntosalin linjauksesta olla ottamatta maahanmuuttajia asiakkaikseen.

Kuva: Yle

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys irtisanoutuu kaikesta rasismista toiminnassaan.

Maahanmuuttajat asiakkainaan kieltänyt heinolalaiskuntosali ei kuulu yhdistykseen.

Kattojärjestön toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister sanoo, että liikuntakulttuuriin kuuluvat suvaitsevaisuus, tasa-arvo ja eettiset pelisäännöt. Liikunta on hyvä tapa kotouttaa maahanmuuttajia, joten toiminnanjohtaja pitää erittäin epäilyttävänä kokonaisen ihmisryhmän pääsyn eväämistä kuntosalilta.

– Se ei ole oikein. Toimialallamme ei missään nimessä ole tavoitetta, että ruvettaisiin arvioimaan erilaisuutta tai ihmisten taustoja, että ketkä voivat olla jäseniä ja ketkä eivät. Tällaiset tapaukset eivät kuulu toimialamme eettisiin periaatteisiin.

– Kun kuulin tapauksesta, ensimmäinen kommenttini taisi olla, että 'voi taivas, miten tyhmää'.

Hämäläinen-Bister huomauttaa, että liikunta-alalla työskentelee paljon erilaisia ihmisiä ja alalla tehdään myös kansainvälistä yhteistyötä.

– Pienellä paikkakunnalla asiat ja asenteet voivat kärjistyä. Yleinen keskustelu vaikuttanee asiaan.

Se ei ole oikein.

Riitta Hämäläinen-Bister

Pakolaisille mahdollisuus tulla mukaan liikkumaan

Kattojärjestö aikoo yrittää jalkauttaa suomalaisille kuntosaleille kampanjan, jossa turvapaikanhakijat pääsisivät esimerkiksi kokeilemaan saliliikuntaa.

Yhdistykseen kuuluu kymmeniä kuntosaleja ja saliketjuja Suomessa.

– Voisimmeko toimialana tarjota palveluita ja antaa mahdollisuuden liikkumiseen? Yrittäjät pitäisi saada sitoutettua asian taakse nopeasti. Yritämme reagoida yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja tuoda positiivistä vinkkeliä. Haluamme olla vastuullisia toimijoita.