1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Homekoulu voi olla uuden alku: Hupun alta paljastuu Suomen nykyaikaisin koulurakennus

Luokkahuoneet on korvattu avoimilla, yhteisillä opetustiloilla. Pulpetit on raahattu pääosin pois. Sisäilmaongelmista kärsinyt Tuomelan koulu Hämeenlinnassa uusitaan paitsi puhtaaksi, myös ajatukseltaan täysin uudenlaiseksi opetustilaksi.

Kotimaan uutiset
Keinuja Tuomelan koulun pihalla
Antti Ruonaniemi / Yle

– Oman haasteen toi se, että tähän vanhaan rakennukseen suunnitellaan uudenlainen opetuskonsepti. Lähtökohtana oli se, että pantiin kaikki alkutekijöihin ja aloimme kehittää uutta. Haaste oli mielenkiintoinen ja vaati pitkää kehitystyötä, sanoo uuden koulun arkkitehti Aarne von Boehm.

Arkkitehtejä on joskus moitittu siitä, että muoto on ratkaisevampi kuin käytännöllisyys.

– Tuomelan koulun suunnittelu on ollut mahdollisimman käytännön mukaista ja tavoitteisiin sitoutuvaa. Näin saamme uudenlaisen opetuskonseptin toimimaan. Tuomelasta avoimine tiloineen on todennäköisesti tulossa malli muillekin kouluille, arvioi Aarne von Boehm.

Koulu valmis ensi lukuvuonna

Tuomelan koulu on ollut pois käytöstä siellä havaittujen sisäilmaongelmien vuoksi kolme ja puoli vuotta. Korjaustöitä on tehty reilu vuosi. Harjannostajaissoppaa syövä koulun rehtori Arto Nykänen paistaa tyytyväisyyttään.

– Meidän käyttäjien näkökulmasta tiloista tulee niin hyvät kuin ikinä uuteen pedagogiikkaan tai uuteen opettajuuteen toivoa vain sopii.

Samaa mieltä on myös opettaja Maarit Kuikka.

– Uusissa tiloissa voimme pyrkiä entistä enemmän toiminnallisuuteen ja vuorovaikutukseen. Uskon, että uudet avoimet tilat antavat enemmän mahdollisuuksia kuin vanhat, seinillä rajatut, iloitsee Maarit Kuikka.