1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talvinopeuksilla köröttely syysoloissa tuskastuttaa autoilijoita – ministeriö pohtii joustavampaa linjaa

Talvinopeudet ovat olleet voimassa marraskuun alusta saakka, vaikka monilla alueilla talvesta ei ole ollut tietoakaan. Osa autoilijoista on tuskastunut tilanteeseen. Aikataulun taustalla on ministeriön yleisohje, jota saatetaan tulevaisuudessa viilailla.

Kotimaan uutiset
Nopeusrajoituskylttiä vaihdetaan talvinopeukselle.
Yle

Talvinopeuksiin siirtymisen ajankohdan määrää liikenne- ja viestintäministeriön yleisohje, joka on vuodelta 2004. Siihen vaikuttaa sääolosuhteiden lisäksi myös pimeän ajanjakson alkaminen.

– Ohjeessa edellytetään, että talvirajoitukset ovat koko maassa voimassa marraskuun alusta helmikuun loppuun, sanoo Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman.

On täysin mahdollista, että tulevina vuosina talvinopeuksien asettaminen voidaan tehdä joustavammin.

Tuomas Österman

Ministeriössä on käynnissä tieliikennelainsäädännön kokonaisuudistus, ja tässä yhteydessä käsitellään muun muassa juuri talvinopeuksiin siirtymistä. Keskustelussa huomioidaan säähän ja talven tuloon liittyvät muutokset.

– On täysin mahdollista, että tulevina vuosina talvinopeuksien asettaminen voidaan tehdä joustavammin. Eli meillä olisi marraskuussa enemmän pelivaraa tehdä päätöksiä tilanteen mukaan.

Jo pimeys vaatii hiljentämään

Österman kertoo, että talvinopeudet sisäistetään yleensä vaiheittain. Ylinopeuksia esiintyy, kun tahtia aletaan hidastaa vaiheittain.

Liikennevirasto on saanut palautetta talvinopeuksiin siirtymisestä jo monina vuosina, erityisesti leutoina syksyinä.

– Nyt mietitään, miten palaute otetaan fiksusti vastaan. Emme myöskään halua, että käy toisinpäin. Eli, että teillä on kesärajoitukset ja joka paikassa tulee lunta taivaan täydeltä, Österman sanoo.

Hän muistuttaa, että talvirajoitusten taustalla on myös iltojen pimeneminen.

– Pimeys iskee päälle kuitenkin. Kellot siirretään talviaikaan, joten illat pimenevät ja siinä mielessä tietynlainen talvikaamos valtaa koko Suomen joka tapauksessa.

Samoilla linjoilla on myös Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin päällikkö Petri Pahkin.

– Syksyn hämärän myötä hirvikolarit ovat olleet meidän alueella yleisiä. Pimeän takia on syytä laskea nopeuksia, Pahkin sanoo.

Kesänopeuksiin siirrytään tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa. Keväällä liikenneviranomaisilla on enemmän pelivaraa toimia sääolosuhteiden mukaan.

– Nopeuksia voidaan nyt tarvittaessa muuttaa maaliskuun alusta alkaen, liikenneviraston Österman sanoo.

Lue seuraavaksi