1. yle.fi
  2. Uutiset

Kolumbialaismies menehtyi syöpään – mutta ei omaansa

Tutkijat eivät tiedä, miten kolumbialaismiehen kaltaisia tapauksia tulisi hoitaa. Jollei uusia tapauksia ilmene, ei ehkä hoitokeinoja päästä selvittämäänkään.

terveys
Verinäyte laboratoriossa.
Jon Hrusa / EPA

Kolumbialaismies on menehtynyt syöpään, joka oli peräisin hänen sisäelimiinsä asettuneesta loismadosta. Ennenkuulumattomasta tapauksesta kertoo New England Journal of Medicine. (siirryt toiseen palveluun)

41-vuotias mies hakeutui oireidensa takia lääkäriin vuonna 2013. Häntä hoitaneet lääkärit eivät kuitenkaan tunnistaneet harvinaista syöpälajia, joten näytteet lähetettiin tutkittavaksi Yhdysvaltoihin ja Britanniaan.

Tutkimuksissa havaittiin, että solut käyttäytyivät kuin syöpäsolut – ne lisääntyivät nopeasti ja kerääntyivät yhteen. Kummastusta herätti se, että muun muassa keuhkoista ja maksasta lyödetyt solut olivat kooltaan vain kymmenesosa ihmisen soluista.

Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että kasvaimista löytyi runsaasti kääpiöheisimadon DNA:ta. Koskaan aiemmin ihmisen ei ole raportoitu sairastuneen syöpään, joka oli kehittynyt hänen sisällään olleesta loismadosta.

– Olimme ällistyneitä löytäessämme uudenlaisen sairauden – ihmisen sisällä kasvavan heisimadon, joka sairastuu syöpään, joka taas leviää ihmiseen aiheuttaen kasvaimia, sanoo tutkija ja patologi Atis Muehlenbachs.

HIV heikensi miehen vastustuskykyä

Tutkijoiden mukaan syöpä pystyi kehittymään potilaan sisällä, koska hän kärsi HIV:n aiheuttamasta vastustuskyvyn heikkenemisestä.

Kääpiöheisimato on yleisin ihmisissä loisivista heisimadoista. Se kiusaa jatkuvasti arviolta 75 miljoonaa ihmistä. Eniten kääpiöheisimatoa esiintyy lämpimissä maissa asuvilla lapsilla.

Tutkijat eivät tiedä, miten kolumbialaismiehen kaltaisia tapauksia tulisi hoitaa. Potilas kuoli kolme päivää sen jälkeen, kun hänen syöpänsä alkuperä selvisi. Jos uusia tapauksia ei ilmene, ei ehkä hoitokeinoja päästä selvittämäänkään.

Muelenbachsin mukaan tutkijat arvioivat, että tällainen tapaus on harvinainen. Hän muistuttaa kuitenkin, että HIV ja kääpiöheisimato ovat yleisiä maailmassa.

– Tunnistamattomia sairaustapauksia voi olla enemmänkin. Asiaa täytyy tutkia lisää, hän sanoo.

Syöpä ei yleensä tartu eliöltä toiselle. Koirilla tunnetaan kuitenkin syöpälaji, joka on jo 11 000 vuoden ajan levinnyt yksilöltä toiselle. Lisäksi Tasmanian pussiahmojen eli pussipirujen kantaa uhkaa poikkeuksellinen tarttuva syöpä.

Ihmisillä tiedetään vain tapauksia, joissa syöpä on siirtynyt toiselle joko kohdussa tai elinsiirtojen yhteydessä.

Tapauksesta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

*Päivitys 23:24, täsmennetty patologi Atis Muehlenbachsin sitaattia.

Lue seuraavaksi