Säät sekaisin Itä-Afrikassa – nälänhätä laajenee

El Nino -ilmiö on aiheuttanut kuivuutta ja tulvia itäisessä Afrikassa. Noin 25 miljoonaa ihmistä on ruoka-avun varassa ja määrän ennustetaan kasvavan nopeasti.

ilmasto
Turkana-heimon nainen katselee kuivaa maisemaa Keniassa.
Turkana-heimon nainen katselee kuivaa maisemaa Keniassa.Dai Korkawa / EPA

Sääilmiö El Nino on sekoittanut säät itäisessä Afrikassa. Alueen asukkaat ovat suurelta osin riippuvaisia maataloudesta, joten elintarviketilanne alueella on heikentynyt nopeasti.

Toukokuun jälkeen ruoka-avun varassa olevien ihmisten määrä on noussut nopeasti, kertoo YK:n humanitääristä apua koordinoiva toimisto OCHA. Tällä hetkellä ruoka-apua tarvitsee 25, 3 miljoonaa ihmistä.

El Ninon arvioidaan kestävän ensi vuoden alkupuolelle saakka. Tuolloin nälkää näkevien määrän ennustetaan nousevan jo yli 32 miljoonan.

Ruokapulan syyt ovat eri alueilla erilaiset. Itä-Afrikan pohjoisosissa, Etiopiassa, Eritreassa, Sudanissa ja Djiboutissa sateet ovat jääneet tulematta ja alue kärsii kovasta kuivuudesta.

Etelämpänä, eli Somaliassa, Keniassa ja Ugandassa puolestaan kärsitään rankkasateiden aiheuttamista tulvista. Somalian tilannetta vaikeuttaa maan sisällissota.

El Nino on muutaman vuoden välein toistuva ilmiö, jossa Tyynen valtameren lämmin pintavesi painautuu kohti itäistä rannikkoa. Ilmiö aiheuttaa varsinkin päiväntasaajan tienoilla kuivuutta ja rankkasateita.

Lähteet: AFP