1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Meillä on edelleenkin työmme" – Sotetyönantajan muuttuminen innostaa ja huolettaa

Työnantajan muuttuminen sotepäätöksen myötä on herättänyt Tampereen kaupungin työntekijöissä huolta palvelussuhteen ehtojen ja palkan mahdollisista muutoksista. Toisaalta hyvänä nähdään se, että iso työnantaja voi tarjota paremmat mahdollisuudet työn kiertoon.

Kotimaan uutiset
sote irtokirjaimin joista o:hon on tartuttu kädellä
Yle Uutisgrafiikka

Tampereen kaupungin henkilöstö on ottanut hallituksen soteratkaisun vastaan ristiriitaisin tuntein.

Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton JHL:n pääluottamusmies Kirsileena Nurmikolun mukaan kaupungin henkilöstössä huolta herättävät etenkin palvelussuhteen ehtojen ja mahdolliset palkkamuutokset työnantajan muuttuessa.

Miten eläkkeiden käy? Vaikuttaako toisen työnantajan leipiin siirtyminen palkkoihin?

Kirsileena Nurmikolu

– Sopimuspuoli ja miten eläkkeiden käy, vaikuttaako toisen työnantajan leipiin siirtyminen palkkoihin. Kaikki tämmöinen on mahdollista, Nurmikolu kertoo mieltä askarruttavista kysymyksistä.

– Meillähän on Tampereella ollut näitä liikkeenluovutuksia ja sen tapaisia. Esimerkkejä on, sekä hyviä että huonoja, ja ihmisillä niiden mukaisia ennakkokäsityksiä.

Iso työnantaja voi olla mahdollisuus

TEHY:n varapääluottamusmies Timo Julkunen puolestaan näkee hyvänä asiana sen, että iso työnantaja voi tarjota paremmat mahdollisuudet työn kiertoon siten, että lomat ja etuudet säilyvät.

Voi olla helpompi siirtyä tehtävästä toiseen ilman, että joutuu aloittamaan uutena työntekijänä.

Timo Julkunen

– Iso työnantaja voi olla mahdollisuus, koska voi olla helpompi siirtyä tehtävästä toiseen ilman, että joutuu aloittamaan uutena työntekijänä. Kun työvuosia kertyy, on mahdollista siirtyä vaativampiin tehtäviin säilyttäen henkilöstöedut ja lomat, Julkunen arvioi.

Julkusen mukaan henkilökunta saa olla levollisin mielin, koska tamperelaisten tarve sosiaali- ja terveyspalveluihin ei katoa mihinkään.

– Meillä on edelleenkin työmme. Tamperelaiset tarvitsevat jatkossakin sotepalvelut täällä Tampereella eli meidän ei tarvitse lähteä muualle. Voidaan olla ihan luottavaisin mielin, Julkunen sanoo.

Mitä sinne soteen menee?

Sotepäätöstä on odotettu pitkään, mutta edelleen on epäselvää mitä kaikkia toimintoja tulevaan soteorganisaatioon siirretään.

Meillä on edelleenkin työmme. Tamperelaiset tarvitsevat jatkossakin sotepalvelut täällä Tampereella.

Timo Julkunen

– Miten esimerkiksi tukipalveluiden, kuten siivouksen ja ateriapalveluiden käy? Menevätkö ne sinne mukana niin kuin hoitohenkilökuntakin vai tuleeko jotain yhtiöittämisiä tai liikelaitoksia, Nurmikolu kysyy.

Nurmikolun mukaan hallituksen sotepäätös ei ole herättänyt enää suuria intohimoja, vaan päinvastoin. Ihmiset on jo hieman kyllästyneitä vuosien odotteluun.

– Tätähän on odotettu jo vaikka kuinka monta vuotta ja taas me odotetaan, että mikähän on seuraava vaihe, Nurmikolu toteaa.

Lue seuraavaksi