Tutkija: Ansar al-Islam on klassinen islamistinen terroristijärjestö

Tutkijaupseeri Antti Paronen ei pidä epätodennäköisenä sitä, että ääri-islamilainen Ansar al-Islam suunnittelisi iskua Pohjoismaihin. Italian poliisi kertoi torstaina, että eri puolilla Eurooppaa on tehty seitsemäntoista terroripidätystä.

Antti Paronen Kuva: Yle

Ääri-islamilainen Ansar al-Islam on siten poikkeuksellinen terroristiorganisaatio, että se on nimenomaan kurdiperusteinen, toteaa tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Tällaisia organisaatioita ei ole paljon, eivätkä ne ole saavuttaneet merkittävää suosiota jihadistisissa piireissä, hän sanoo Ylelle.

Ansar al-Islam on ollut otsikoissa sen jälkeen kun italialaisviranomaiset ilmoittivat tänään torstaina seitsemästätoista pidätyksestä terrorismin vastaisessa operaatiossa. Kiinniotetut ovat tiettävästi kytköksissä Rawti Shax -järjestöön. Se puolestaan on kehittynyt Ansar al-Islamista.

Molemmat organisaatiot kulminoituvat Norjassa oleskelevaan ja poliisi- ja turvallisuusviranomaisseurannassa olevaan Mullah Krekar -nimiseen mieheen, Antti Paronen kertoo.

Hänen mukaansa Mullah Krekar on perustanut Ansar al-Islamin Irakin pohjoisosissa vuonna 2001. Järjestö nousi kartalle kahta vuotta myöhemmin Yhdysvaltojen miehityksen yhteydessä.

– Organisaationa tämä todella on klassisessa mielessä tällainen islamistinen, jihadistinen terroristiorganisaatio, joka pyrkii luomaan tietyille alueille, tässä tapauksessa Pohjois-Irakiin, islamilaisen valtion tai emiraatin ja on valmis käymään kumouksellista sotaa ja nimenomaan terroristisin keinoin.

– Se, mikä on merkityksellistä, on se, että Mullah Krekarin pakeneminen pohjoisesta Irakista aina lopulta Norjaan on saanut aikaan sen, että hänen kannattajakuntansa on levinnyt pitkin Eurooppaa. Tästä nämä viimeaikaiset Italian julkistamat pidätyksetkin osaltaan johtuvat, Paronen sanoo.

Italia: Yksi pidätyksistä tehty Suomessa – KRP kiistää

Italian poliisista kerrottiin torstaina Ylelle, että yksi seitsemästätoista pidätyksestä olisi tehty Suomessa. Keskusrikospoliisin mukaan näin ei kuitenkaan ole: Suomessa ketään ei ole pidätetty Italian-jutussa, KRP tviittasi iltapäivällä.

Täällä Suomessa me olemme eläneet varsin pitkään aikamoisessa lintukodossa.

Antti Paronen

Parosta ei olisi yllättänyt se, jos pidätyksiä todella olisi tehty Suomessakin. Suojelupoliisi eli Supo on kertonut, että sillä on Suomessa kolmisensataa seurantaprofiiliin soveltuvaa ihmistä, hän selventää.

– Seurantaprofiileista valtaosa on ääri-islamistisiin tai jopa jihadistisiin organisaatioihin linkittyneitä toimijoita. Paremminkin se, että pidätyksiä on ollut näinkin vähän, on se, mikä yllättää, ei se, että tämä tulee tällä lailla tietoon.

Parosen mukaan se, että kyseessä on ollut iso Euroopan laajuinen poliisioperaatio, voi kertoa siitä, että toimijat ovat mitä todennäköisimmin olleet toisiinsa yhteydessä valtakunnan rajojen yli ja ylläpitäneet laajaa jihadistiverkostoa.

Italialaisviranomaisten mukaan Ansar al-Islam on suunnitellut iskevänsä muun muassa Pohjois-Eurooppaan ja ennen kaikkea Norjaan. Paronen toteaa, ettei hänellä ole syytä epäillä tätä.

– Jos mennään esimerkiksi puolitoista vuotta taaksepäin eli kesään 2014, niin Norjan viranomaisilla oli erittäin korkean tason epäilys siitä, että Norjassa tehdään terroritekoja. He epäilivät nimenomaan Syyriasta palanneita tai palaavia toimijoita, hän perustelee näkemystään.

– Täällä Suomessa me olemme eläneet varsin pitkään aikamoisessa lintukodossa tämän asian suhteen. Tilanne ei ole meillä merkittävästi vaihtunutkaan, vaikka suojelupoliisi on nostanut uhka-arvioitaan.

Ansar al-Islam on viettänyt hiljaiseloa

Tämä organisaatio on viettänyt hiljaiseloa. Mullah Krekarista on kuulunut jotain silloin tällöin.

Antti Paronen

Paronen ei pidä epätodennäköisenä sitä, että Ansar al-Islam olisi toteuttamassa terroritekoa Pohjoismaissa.

– Tämä organisaatio on viettänyt verraten hiljaiseloa. Mullah Krekarista on kuulunut jotain silloin tällöin.

– En usko, että kaikki tämä kulminoituu Krekariin itseensä, vaan siihen, että hänen organisaationsa on ruvennut toimimaan enemmän tai vähemmän itsenäisesti – riippumatta siitä, että tällainen selkeä johtohahmo on estynyt omista johtamistoimistaan, Paronen arvioi.

Juttua päivitetty 12.11. kello 16:55: Suomessa ei ole pidätetty ketään, kertoo keskusrikospoliisi. Italian poliisi kertoi aiemmin, että yksi pidätyksistä olisi tehty Suomessa.