Ilmiriita imurista – Dyson syytti Bosch-Siemensiä pölynimurin manipuloinnista ja hävisi oikeudessa

Brittiläinen imurivalmistaja Dyson väittää Bosch-Siemensin harhauttavan kuluttajia, sillä saksalaisimurit käyttävät pölypussin ollessa täynnä enemmän sähköä kuin tyhjänä. EU:n energiamerkinnän saamiseksi imurit testataan pussi tyhjänä, mutta Dysonilla ei pölypussia ole. Tuomio tuli EU-tuomioistuimessa, mutta riita ei ratkennut.

Kotimaa
Dysonin ja Siemensin pölynimurit.
Riitapukarit Dyson ja Bosch-Siemens olivat kesällä Saksan tuotetestaussäätiö Stiftung Warentestin pölynimuritestissä. Testaajat huomasivat, kuinka Siemensin imurin tehot nousivat testin mattoimurointiosuudessa. Dysonin mukaan tyhjällä pölypussilla suoritettava EU:n energiamerkintätestaus on pölypussitonta Dysonia syrjivä. Stiftung Warentest

Dysonin mukaan Bosch-Siemensin imureita on manipuloitu teknisesti niin, että ne näyttäisivät kuluttavan todellisuutta vähemmän sähköä. Dysonin mielestä EU:n energiamerkintä suosii pussillisia pölynimureita ja johtaa kuluttajia harhaan.

EU:n viralliset energiatestit suoritetaan aina tyhjällä imurilla. Perinteisesti imureiden imuteho heikkeneekin pölypussin täyttyessä, kun taas Bosch-Siemensin pari vuotta markkinoilla ollut pölynimurisarja lisää tehoa pussin täyttyessä. Sitä yhtiö ei edes kiistä.

Bosch-Siemensin markkinointipäällikkö Kristiina Pakarinen sanoo, että Dysonin arvostelemia imureita on Suomen markkinoilla vain yksi malli Boschilta ja yksi Siemensiltä. Pölynimureiden tehon ylärajaksi määrätty 1 600 wattia ei kuitenkaan ylity näissä imureissa missään vaiheessa.

– Power-sensori säätää imurin tehoa sen mukaan, kuinka täynnä imuri on. Imuri lisää tehoa, kun siellä on enemmän vastusta. Sillä tavalla se pitää imutehon vakiona.

Saksan tuotetestaussäätiö Stiftung Warentest oli kesällä suorittamassaan imuritestissä huomannut, kuinka A-luokan energiamerkinnän saaneen Siemens-imurin tehot todellakin nousivat mattoa imuroidessa.

Tyhjällä pölypussilla imurin teho oli aluksi 765 wattia, mutta se nousi pussin täytyttyä noin 1 200 wattiin. Testaajien mukaan mikään ei kuitenkaan viitannut siihen, että Siemensin energiamerkintä olisi syntynyt huijaamalla.

Kristiina Pakarisen mukaan kuluttajaa ei ole sähkönkulutuksessa harhautettu, sillä jos teho laskisi, joutuisi imuroija puolestaan imuroimaan pitempään.

– Ei ole olemassa mitään standardipölyä, jolla pölyimurit voisi testata. Sen vuoksi ne mitataan tyhjänä. Kyllähän jääkaapinkin energiamerkintä mitataan silloin, kun se on tyhjä, eikä täynnä tavaraa.

Normipölyä on, jos sillä halutaan testata

Brittiläinen Dyson oli haastanut EU-komission Euroopan unionin yleiseen tuomioistuimeen väittäen, että EU:n energiatestit syrjivät pussittomia imureita. EU-tuomioistuimen keskiviikkoisen tuomion mukaan tyhjän pölypussin energiatestit ovat päteviä, koska vertailukelpoista testiä täysillä pölypusseilla tai imureilla ei ole olemassa.

Saksan tuotetestaussäätiö Stiftung Warentestin torstaina julkaiseman tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan imurit voisi aivan hyvin testata myös muutoin kuin tyhjänä. Saksalaistestaajilla on käytössään normipölyä, jota annostellaan tarkasti ennalta sovittu määrä ennen mittauksien suorittamista.

Stiftung Warentestin imuritestin tuloksena huomattiin myös, että teho ei ole nykyimurissa edes kovin tärkeää, vaan useat mallit imevät hyvin jopa alle 900 watin teholla.

Suomessa Dysonia maahantuova Suomen Sähkötuonti ei usko, että EU-tuomioistuimen päätös tai riita saksalaisten kanssa vaikuttaisi millään tavalla Dysoneiden myyntiin Suomessa. Dysoneiden markkinaosuus Suomen imureista on edelleen pieni, Boschilla ja Siemensillä markkinaosuus on 10-15 prosentin välillä.