EU:n Tusk: Juoksemme kilpaa aikaa vastaan – rajaton Eurooppa uhattuna

EU panee nyt kaiken toivonsa Turkkiin, jotta se huolehtisi siellä olevista pakolaisista. Afrikan kanssa EU yrittää rakentaa lisää yhteistyötä vähitellen.

Ulkomaat
Donald Tusk
Donald TuskLino Azzopardi / EPA

Eurooppa yrittää koota rivejään pakolaiskriisin ratkaisemisessa ylimääräisessä kokouksessa Maltalla.

Ruotsin eilinen päätös aloittaa rajatarkastukset ja Slovenian päätös rakentaa piikkilanka-aita osoittavat, että yhä useampi maa tekee omat johtopäätöksensä, jos EU ei saa yhteistä järjestelmää toimimaan. Vapaan liikkuvuuden Schengen-alue ei enää joka puolella toimi.

- Juoksemme aikaa vastaan pitääksemme Schengenin pystyssä. Olemme päättäneet voittaa tuon kilpailun, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi.

Iltapäivän ylimääräinen kokous keskittyy selvittämään, mitä Turkille voidaan luvata jotta se pitää maassa olevan pakolaiset omalla maaperällään. EU suunnittelee jälleen ylimääräistä huippukokousta, Turkin kanssa.

Afrikka-kokous ei ollut pelkkää yhteisymmärrystä

Afrikan maiden ja Euroopan johtajien kokouksen lopputulos oli lupaus yhteistyöstä j (siirryt toiseen palveluun)a rahallisesta tuesta Afrikalle, jotta kriisialueiden ihmiset pysyisivät lähellä kotimaitaan.

Afrikan kanssa yritetään rakentaa lisää yhteistyötä, koska EU:n jäsenmaat näkevät Afrikan seuraavana mahdollisena pakolaisvirran lähteenä.

EU-maiden pyrkimys ratkaista Afrikan ongelmaa ei kuitenkaan ollut niin vakava kuin EU-komissio toivoi. Komissio olisi halunnut panna Afrikka-rahastoon 3,6 miljardia, mutta tilille saatiin vain kaksi miljardia – siitä 1,8 miljardia EU-budjetista.

-1,8 miljardia ei riitä koko Afrikalle, Senegalin presidentti Macky Sall arvosteli.

- Rahaa ei tule koskaan olemaan tarpeeksi, mutta on tämä iso harppaus eteenpäin, kokouksen isäntamaan Maltan pääministeri Joseph Muscat sanoi kokouksen lopputuloksesta.

EU-maat kuvailivat, että myös erimielisyyttä oli ilmassa. Afrikan maiden toiveet olivat myös keskenään ristiriitaisia. Eurooppa haluaisi esimerkiksi, että Afrikan valtiot hyväksyvät takaisin Euroopasta käännytetyt siirtolaiset.

- Ette voi vaatia, että Afrikan pitää hyväksyä Eurooppaan yrittäneet takaisin kotimaihinsa, kun samaan aikaan toivotatte tervetulleiksi syyrialaisia ja muita, Senegalin johtaja Sall sanoo.

- Emme kuvittele, että muutamme tilanteen yhdessä yössä. Mutta olemme sitoutuneet tarjoamaan ihmisilla vaihtoehtoja, ettei heidän tarvitse lähteä vaarantamaan henkeään, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kuvaili.