1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Valkoinen raivo -elokuva on sekoitus koulukiusaamista ja henkilökohtaisia kokemuksia

Joensuulaislähtöisen elokuva- ja dokumenttielokuvaohjaaja Arto Halosen uusin teos Valkoinen raivo tuo koulukiusatun Laurin tarinan katsojansa iholle - ja sen alle. Paljon puhuttuun ja käsiteltyyn aiheeseen uuden otteen tuovat Halosen omakohtaiset kokemukset.

Arto Halonen / Yle
Elokuva on saanut K12-luokituksen.

Arto Halosen uusin elokuva Valkoinen raivo sai ensikosketuksen yleisöön Joensuun Rokumentti-festivaalilla. Yleisö istui paikallaan vielä tunti filmin näkemisen jälkeen ja keskusteli koulukiusaamistarinan herättämistä tunteista yhdessä ohjaajan kanssa.

Halonen myöntää, että aihe on hänelle ehdottomasti henkilökohtaisesti tärkeä. Hän on itse ollut niin kiusaaja, kuin myös tullut pahasti kiusatuksi.

– Kyllä ne kokemukset ovat pysäyttäneet mun elämän monella tapaa, on joutunut katsomaan asioita uudesta perspektiivistä, sanoo Arto Halonen.

Kyllä ne kokemukset ovat pysäyttäneet mun elämän monella tapaa.

Arto Halonen

Halonen oli jo pidemmän aikaa etsinyt tapaa käsitellä koulukiusaamista omalla tavallaan, ja kun Laurin tarina tuli hänelle tutuksi, oli hetki pysäyttävä.

– Tuli olo, että tämän haluan avata ja kertoa muille. Se on musta hyvä merkki tekijälle siitä, että nyt ollaan sellaisen äärellä, mikä kuuluu avata muille, toteaa Arto Halonen.

Haave harmoniasta

Arto Halonen ei ole ennenkään arastellut tarttua vaikeisiin aiheisiin. Mielenterveysongelmat nousivat valkokankaallePrinsessa-elokuvassa, Suomen urheiludopingin surullinen totuus dokumenttifilmissäSinivalkoinen valhe.

Se on ilmiö, joka on tosi traaginen ja pysäyttävä.

Arto Halonen

Valkoinen raivo yhdistelee tositarinaa ja kuvitteellista materiaalia, ja kutoo lopulta esiin selviytymis- ja eheytymistarinan. Suurin katastrofi, koulusurma ei toteudu.

– Se on ilmiö, joka on tosi traaginen ja pysäyttävä. Yhteisön pitäisi tehdä kaikkensa, että tällaiset pystyttäisiin estämään. Sitä yhteisöä pitäisi pystyä kehittämään ja tekemään harmonisemmaksi paikaksi, sanoo Arto Halonen.