Elementtikuljetuksia, betoniautoja ja sorayhdistelmiä – jättitehtaan rakennustyömaan porteista sukeltaa 150 rekkaa tunnissa

Metsä Groupin biotuotetehtaan rakennustyömaalla maisema muuttuu lähiviikkojen aikana nopeasti, kun elementtiasennukset pääsevät vauhtiin. Tällä hetkellä työmaalla puhutaan kuutta kieltä, mutta laiteasennusten alkaessa työntekijöitä tulee yli kymmenestä maasta.

Kotimaa
Massatehtaan perustukset ja betonipilarit Äänekosken tehdastyömaalla.
Sanna Savela / Yle

Liikenne Äänekosken biotuotetehtaan työmaalla on saavuttanut huippunsa, sillä porteista sukeltaa peräti 150 rekkaa tunnissa työpäivän aikana.

Turvallisuuspäällikkö Ilkka Karvosen mukaan liikennemäärät ovat muutamien viikkojen sisällä kasvaneet nopeasti, mutta kiivain hetki odottelee noin vuoden päässä.

– Vuoden päästä täydessä käynnissä ovat laiteasennukset ja henkilövahvuus on huipussaan eli noin 2500:ssa. Silloinkin työmaalle tulee paljon tavaraa, isoa ja pientä.

Tällä hetkellä tehdastyömaalla on aloitettu jo elementtiasennukset, mutta samaan aikaan tehdään myös paalutuksia, perustusvaluja sekä maanrakennustöitä.

Koska raskasta liikennettä on alueella runsaasti, vierailut alueella pidetään turvallisuussyistä minimissä.

Työntekijöiden määrä kasvaa vielä huimasti

Tällä hetkellä Metsä Groupin tehtaan rakentajista valtaosa on suomalaisia. Henkilömäärä vaihtelee päivittäin, mutta keskivahvuus on noin 400.

Massatehtaan perustukset ja betonipilareita.
Sanna Savela / Yle

– Siitä lähes 94 prosenttia on suomalaisia. Se on enemmän kuin itse odotin, mutta toki, kun siirrytään asentamiseen, ulkomaalaisen työvoiman osuus erikoistyön vuoksi nousee.

Karvonen arvioi, että huippulukemasta eli noin 2500:sta alle puolet on suomalaisia.

Työmaan urakoita on jäänyt paljon Suomeen, yllättävän paljon myös Keski-Suomeen. Siitä huolimatta työmaalla puhutaan jo nyt kuutta kieltä: suomen ja englannin lisäksi viroa, puolaa, latviaa ja venäjää.

Laiteasennusten aikaan kieliä on Karvosen mukaan jo toistakymmentä.

– Tähän mennessä olemme jo perehdyttäneet yli 2000 työntekijää – kaikilla kuudella kielellä, mutta vähitellen sinnekin on tulossa kieliä lisää.

Työmaan arki muotoutunut

Turvallisuuspäällikön mukaan arki työmaalla on kovan työn ansiosta muotoutunut hyvin uomiinsa, eikä vakavia työtapaturmia ole sattunut.

– Urakoitsijat ovat oppineet talon tavoille ja toimintatavat vakiintuneet, mutta kyllä se kovaa työtä on vaatinut, mutta niin se on aina ison työmaan perustamisessa, muun muassa Uruaguayssa tehdasta rakentanut Karvonen sanoo.