Salaperäinen WTF syöksyy ilmakehään – ja ehkä Intian valtamereen

Sri Lankan hallitus on julistanut vaara-alueelle väliaikaisen lento- ja kalastuskiellon.

tiede
Kartta
Arvoituksellinen esine syöksyy Maahan perjantaina 13. marraskuuta Intian valtameren yläpuolella noin 65 kilometriä etelään Sri Lankan eteläkärjestä.Yle Uutisgrafiikka

Avaruusromuksi epäilty WT1190F-niminen kappale iskeytyy tänään aamulla Maan ilmakehään.

Kutsumanimen WTF saaneen kappaleen uskotaan tuhoutuvan kokonaan korkealla ilmakehässä, mutta jos siitä jää jotain jäljelle, syöksyvät palaset Intian valtamereen Sri Lankan eteläpuolella noin kello 8.19 Suomen aikaa.

Ontoksi oletettu WTF on läpimitaltaan 2–3 metriä. Kappaleen alkuperää ei varmuudella tiedetä, mutta sen on arveltu voivan olla kantoraketin ylimmän vaiheen polttoainesäiliön osa.

WTF:n loppu kiinnostaa tutkijoita

Tähtitieteilijät seuraavan tapahtumaa tarkasti. He toivovat saavansa lisää tietoa siitä, mitä tapahtuu, kun samankaltaisella hyvin soikealla kiertoradalla olevat kappaleet käyttäytyvät palatessaan Maahan. WTF on käynyt noin kolmen viikon välein lähellä Maata, mutta kiitänyt täältä aina pitkälle Kuun toiselle puolen.

Varotoimena Sri Lankan hallitus on julistanut alueelle väliaikaisen lento- ja kalastuskiellon.

Siitä huolimatta ainakin Kalifornian SETI-instituutin tutkija Peter Jenniskens on ilmoittanut etsivänsä keinoja päästäkseen tarkkailemaa tapahtumaa lentokoneella.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan WTF on saattanut kiertää Maata ainakin vuodesta 2009 lähtien. Ensimmäisen kerran se havaittiin vuonna 2013.

Tähtitieteilijöiden mukaan WTF:n loppu ei tule olemaan järin näyttävä. Luultavaa on, että Intian valtamerellä, Sri Lankassa ja Intiassa taivaalla saatetaan nähdä hetken aikaa kirkas valopallo, mutta ei oikein muuta.

WTF on pieni ja himmeä kohde, joten esimerkiksi Suomesta sitä ei juuri ole voinut nähdä.

Nasa arvioi pari vuotta sitten, että maata kiertävällä radalla on puolisen miljoonaa avaruusromun kappaletta. Niistä noin 20 000 on pesäpalloa suurempia. Pienetkään kappaleet eivät ole harmittomia, koska ne kiitävät avaruuden halki 28 000 kilometrin tuntivauhdilla.