Hyppää sisältöön

Yksi terrorismipidätetyistä oli karkotettu Suomesta, asui Turussa

Italian poliisin antamien tietojen mukaan Mullah Krekarin johtamaan ryhmään olisi kuulunut kolme Suomeen kytkeytynyttä henkilöä, jotka ovat olleet Isisin riveissä.

Ansar al-Islam on mullah Krekar -nimellä tunnetun Norjassa vankilatuomion saaneen islamistin perustama järjestö. Kuva: Björn Sigurdson / EPA

Italialaistietojen perusteella yhteensä neljällä jihadistiryhmään kuuluneella olisi kytkös Suomeen. Yksi heistä on Turussa aiemmin asunut kurdi, jolla on maahantulokielto Suomeen.

Italian poliisin antamien tietojen mukaan Mullah Krekarin johtamaan ryhmään olisi kuulunut kolme Suomeen kytkeytynyttä henkilöä, jotka ovat olleet Isisin riveissä. Muun muassa Italian yleisradioyhtiö Rai (siirryt toiseen palveluun) uutisoi, että kaksi heistä olisi kuollut jo viime vuonna taisteluissa: Suomen-solun johtaja ja solun jäsen.

Kolmas Isisissä ollut on Rain tietojen mukaan poistunut Syyriasta viime vuonna, mutta tullut Suomen viranomaisten "torjumaksi". Italialaismedia ei täsmennä, mitä tämä tarkoittaa.

Lisäksi Britanniassa tänään pidätettyjen joukossa on Turussa asunut kurdi, joka kuuluu Mullah Krekarin lähipiiriin. Hän ei ole Suomen vaan Britannian kansalainen.

Hänet karkotettiin Suomesta suojelupoliisin vaatimuksesta viime vuoden lopussa. Pyyntö oli tehty jo kuukausia aiemmin. Syynä oli se, että hänen katsottiin värvänneen ihmisiä terroristijärjestöihin ja levittäneen väkivaltaista propagandaa.

Kurdimies palasi kuitenkin Suomeen ja poliisi käännytti hänet saman tien uudestaan viime huhtikuussa. Hänellä on Suomeen 15 vuoden maahantulokielto, mikä on pisin mahdollinen aika EU-kansalaiselle.

Kurdimies on vähän yli 30-vuotias. Hän on muun muassa johtanut Ansar al Islam -järjestöä Britanniasta käsin.

.
.