1. yle.fi
  2. Uutiset

Terrorihanketta johdettiin norjalaisesta vankilasta

Norjassa asuvaa terroristijohtajaa ei voida karkottaa kotimaahansa, sillä hän saisi todennäköisesti kuolemantuomion.

Ulkomaat
Krekar eli Najmuddin Faraj Ahmad.
Mullah Krekar eli Najmuddin Faraj Ahmad.Audun Braastad / EPA

Euroopan-laajuinen poliisioperaatio kohdistui Rawti Shax -järjestöön, jonka johdossa on Norjassa asuva islamisti. Hänet tunnetaan parhaiten nimellä mullah Krekar, mutta jonka oikea nimensä on Najmuddin Faraj Ahmad. Hän on aikaisemmin ollut perustamassa Ansar al-Islam -terroristijärjestöä.

Mullah Krekar tuli Norjaan pakolaisena vuonna 1991 Irakista. Hänen vaimonsa ja neljä lastaan ovat saaneet Norjan kansalaisuuden, mutta mies itse ei sitä ole saanut.

Norjan viranomaiset ovat jo vuodesta 2003 lähtien halunneet karkottaa mullah Krekarin, sillä hänen katsotaan olevan uhka maan turvallisuudelle. Häntä ei kuitenkaan Norjan lain mukaan voida karkottaa kotimaahansa, sillä hän saisi todennäköisesti kuolemantuomion.

Maaliskuussa 2013 mullah Krekar sai viiden vuoden vankeustuomion lausuttuaan tappouhkauksia eräitä norjalaisia poliiseja kohtaan. Valituksen seurauksena tuomiota lyhennettiin vajaaseen kolmeen vuoteen.

Tämän vuoden tammikuussa mullah Krekar pääsi vapaaksi. Hänet vangittiin kuitenkin jälleen helmikuussa epäiltynä rikokseen yllyttämisestä, kun hänen kerrottiin ylistäneen ranskalaiseen Charlie Hebdo -huumorilehteen tehtyä terrori-iskua. Hän on ollut vankilassa siitä lähtien.

Lokakuun lopussa Krekar sai 1,5 vuoden vankeustuomion laittomista uhkauksista.

Krekaria syytetään nyt uusista terrorihankkeista, joita hän olisi suunnitellut ja johtanut vankilasta käsin.

Kurdihallituksen tilalle halutaan islamilainen kalifaatti

Rawti Shax on kurdien ääri-islamilainen terroristijärjestö. Nimi tarkoittaa "Uutta suuntaa". Järjestö tunnetaan myös nimellä Didi Nwe (Vuorille).

Järjestön taustalla on salafisti-islamistien Ansar al-Islam -järjestö, joka kuitenkin lakkautti itsensä viime vuonna. Osa Ansar al-Islamin jäsenistä on siirtynyt al-Qaidan tai Isiksen riveihin, osa taas siirtynyt uuden järjestön palvelukseen.

EU-maiden yhteisen oikeuselimen Eurojustin mukaan Rawti Shaxin perimmäinen tarkoitus on syöstä vallasta nykyinen Irakin Kurdistanin hallitus ja perustaa sen tilalle islamilainen kalifaatti.

Rawti Shaxilla on soluja Saksassa, Sveitsissä, Britanniassa, Suomessa, Italiassa, Kreikassa, Ruotsissa, Norjassa, Irakissa, Iranissa ja Syyriassa, kertoo Eurojust.

Lue seuraavaksi