Hotellihuoneet katosivat Lappajärveltä – uutta majoitustilaa kasataan vauhdilla

Lappajärvellä tehdään hartiavoimin työtä, jotta tulevaisuudessakin matkailijoita saataisiin houkuteltua paikkakunnalle. Kylpylähotelli Kivitipun muuttuminen vastaanottokeskukseksi romahdutti majoituspaikkojen määrän ja matkailun ympärillä toimivat yrittäjät ja yhteisöt joutuivat miettimään suunnitelmiaan uusiksi. Nyt entisen kylpylähotellin ympäristöön kasataan uutta majoitus-, matkailu- ja palvelutoimintaa.

Kotimaa
Järviseudun Golfin Mikko Autio avustaa majoitustilojen kuntoon laittamisessa.
Järviseudun Golfin Mikko Autio avustaa majoitustilojen kuntoon laittamisessa.Olli Koski/Yle

Suuri osa Lappajärven majoituspaikoista katosi viime kuussa, kun kylpylähotelli Kivitipun toiminta loppui ja sen tiloihin perustettiin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Nyt paikallinen golfseura on ryhtynyt järjestelemään pienimuotoista majoitustoimintaa kadonneiden hotellihuoneiden tilalle.

Aquarius Inn Lappajärven rannalla.
Aquarius Inn Lappajärven rannalla.Olli Koski/Yle

– Meillä on käynyt täällä vuodessa 500 pelaajaa. Nyt pitäisi saada pienimuotoinen hotelli pystyyn näille golfkävijöille. Jos emme tee mitään, niin menetys on 60 000 euroa golfseuralle, kertoo Järviseudun Golfin Mikko Autio.

Golfseura on vuokrannut kaupungilta entisen kylpylähotellin naapurissa olevan kiinteistön, jossa on majoitusta neljän huoneiston verran. Lisää majoitustilaa on tarkoitus hankkia naapurissa olevista Chalets-huoneistoista.

– Me odotamme 1000–2000 majoitusvuorokautta tulevaisuudessa. Toivomme myös, että majoitustoimintaan löytyisi oikea matkailuyrittäjä, koska golfseuran ydinosaamista on nurmikon kasvatus, aidanleikkaus ja golfaikojen myynti, ei hotellitoiminta, kertoo Autio.

Golfkenttä Lappajärven Nykälänniemessä.
Golfkenttä Lappajärven Nykälänniemessä.Olli Koski/Yle

Monialayrittäjä tuo palveluja matkailijoille, mutta myös turvapaikanhakijoille

Matkailuyrittäjä Piia Rajala uskoo Lappajärven matkailun tulevaisuuteen takaiskuista huolimatta. Kylpylähotellin muuttuminen vastaanottokeskukseksi vie ohjelmapalveluyrittäjältä isot ryhmät ja samalla puolet liikevaihdosta.

Opastekyltti golfkentällä.
Olli Koski/Yle

– Sen lisäksi on ollut myös huonoja vuosia säiden takia. Esimerkiksi lunta ei ole riittänyt, kertoo koiravaljakkoajeluja ja lumikenkävuokrausta pyörittävä Rajala.

Yrittäjän mukaan nyt on muutoksen aika ja Rajala aikoo perustaa entisen kylpylähotellin läheisyyteen Onnentuvan, joka tarjoaa matkailijoille, kuntalaisille ja turvapaikanhakijoille kahvila-, hyvinvointi- ja ohjelmapalveluja. Lisäksi taloon on tulossa elintarvikekioski ja kirpputori.

– Kaupassa kysyttiin, että kuinka sinun käy, kun asiakkaat katosivat. Minä totesin siihen, että minullehan tuli 200 uutta asiakasta. Ohjelmapalveluja, kahvilaa ja kioskia on jo kyselty vastaanottokeskuksen suunnasta. Lisäksi täältä on neljä kilometriä on lähimpään kauppaan, joten kysyntää varmasti on,uskoo Rajala.

Yrittäjä Piia Rajala laittaa uutta myyntitilaa kuntoon.
Yrittäjä Piia Rajala laittaa uutta myyntitilaa kuntoon.Olli Koski/Yle