Postin työriita kärjistynyt entisestään – "Tätä ei tulla ikinä antamaan nykyjohdolle anteeksi"

Kiista vuokratyövoiman käytöstä on kiristänyt ilmapiiriä postissa entisestään. Valtakunnansovittelija tapaa riidan osapuolet jälleen perjantaiaamuna.

politiikka
Työskentelyä Helsingin postikeskuksessa.
Työskentelyä Helsingin postikeskuksessa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Postin työriidan osapuolet ovat yhä kaukana toisistaan. Viime päivien neuvotteluissa on saatu pienempiä asioita pois pöydältä, mutta kaikki isot kiistan aiheet ovat yhä ratkaisematta. Yksi vaikeimmista kysymyksistä on postilaisten muutosturva.

– Kiista on erittäin vaikeassa vaiheessa. Asioita on paljon ratkaisematta, Palvelualojen työnantajien Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto toteaa.

Työntekijät ovat hermostuneet siitä, että työnantaja on tällä viikolla useissa postin toimipaikoissa pyytänyt työntekijöitä poistumaan työpaikaltaan, jos he ovat kieltäytyneet kouluttamasta SOL:n vuokratyövoimaa. Postilaisten ammattiliitossa PAU:ssa tapauksia pidetään ennenkuulumattomina.

– 40 vuotta postissa töissä olleet sanovat, etteivät ole ikinä kokeneet näin huonoa henkilöstöpolitiikkaa, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi.

Nieminen kuvaa ilmapiiriä postissa todella heikoksi. Tästä esimerkkinä hän kertoo viesteistä, joita hän saa kentältä.

– Yleisin käytetty sanamuoto on, että tätä ei tulla ikinä antamaan nykyjohdolle anteeksi.

Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto oudoksuu kovia väitteitä huonosta ilmapiiristä. Aarton mukaan valtaosassa postin toimipaikkoja tilanne on täysin normaali.

Aarton mukaan työntekijäpuoli myös liioittelee vaikutuksia, joita postin esittämillä muutoksilla olisi postilaisten työehtoihin.

Postia uhkaa ensi viikolla laaja työtaisteluiden sarja, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei saavuteta tulosta. Ensimmäiset pistelakot alkaisivat torstai-iltapäivänä.

Ainakin SAK:laiset kuljetusliitot ovat valmiita tukemaan postin työntekijöiden työtaistelua. Kuljetusliitot eivät ole vielä kertoneet tarkemmin tukitoimista tai niiden ajankohdasta.

Valtakunnansovittelija Minna Helle päättää perjantaiaamun tapaamisen jälkeen, onko työriitaa tarpeen sovitella myös viikonlopun aikana.