Näkökulma: Oppitunti italialaispoliisin tiedotuksesta

Ylen Rooman-toimittaja Petri Burtsov löysi italialaispoliisin tiedotteesta kiinnostavan ja merkittävän suomalaiskytköksen, mutta samassa tiedotteessa oli myös ristiriitaisuuksia.

Näkökulmat

Italian poliisin puolisotilaalliset carabinieri-joukot kertoivat torstaina tiedotteessaan eri puolilla Eurooppaa tehdyistä terroriepältyjen pidätyksistä.

Tiedotteessaan Italian poliisi kertoo hyvin yksityiskohtaisesti pidätetyistä. Joukossa on myös yksi Suomessa pidätetty terroristiepäilty. Italian poliisi kertoo hyvin selväsanaisesti, että viranomaiset Suomessa ovat pidättäneet tiedotteessa mainitun epäillyn torstaiaamuna.

Koska kyseessä on Suomen kannalta merkittävä uutinen, soitin asian varmistaakseni vielä carabinieri-joukkojen tiedotusosastolle.

He kieltäytyivät kommentoimasta asiaa tarkemmin viitaten pitkään ja seikkaperäiseen tiedotteeseen. Kysyin kuitenkin vielä varmistaakseni, että onhan Suomen poliisi pidättänyt kyseisen henkilön. Tämä vahvistettiin minulle puhelimessa.

*Suomen keskusrikospoliisi *ei tässä vaiheessa kommentoinut asiaa, vaan ohjasi kaikki tietopyynnöt Euroopan-laajuista operaatiota johtaneelle Italian poliisille.

Kun luin carabinierin pitkää selvitystä pidemmälle, löysin kohdan, jossa mainitaan uudelleen nimeltä Suomessa pidätetty henkilö, mutta tällä kertaa hänen kerrotaan menehtyneen Irakissa joulukuussa 2014.

Soitin Italian poliisille uudestaan ja viittasin tähän epäjohdonmukaisuuteen.

Poliisi oli yllättynyt, mutta myönsi, että joku ei nyt täsmää. Lisätietoja poliisi ei kuitenkaan voinut antaa.

Tässä vaiheessa Suomen keskusrikospoliisi julkaisi Twitter-tilillään tiedon, että Suomessa ei ole tehty pidätyksiä.

Soitin jälleen carabinieri-joukkojen tiedotustoimistoon, josta minulle ei vieläkään annettu lisätietoja. He sanoivat tosin olevansa tietoisia mainitsemastani ristiriidasta.

Sain lopulta suoran puhelinnumeron operaatioon osallistuneelle erikoisjoukkojen poliisimajurille, joka kuulemma osaisi selvittää minulle, mistä on kyse.

*Tavoitin hänet lopulta *usean tunnin yrittämisen jälkeen. Hän vahvisti minulle, että tiedotteessa on ollut virhe.

Suomessa ei siis ollut pidätetty ketään. Suomesta asuvasta henkilöstä oli annettu pidätysmääräys, mutta Suomen viranomaiset eivät olleet tavoittaneet kyseistä henkilöä. Italian poliisi uskoo hänen menehtyneen Irakissa, kuten tiedotteessa lukee.