1. yle.fi
  2. Uutiset

Sisäministeriön Nerg terroripidätyksistä: Kansainvälinen yhteistyö on ainoa mahdollisuutemme

Suomi on antanut Italian poliisille oikeusapua ja avustanut sitä sen mukaan kuin apua on tarvittu ja pyydetty, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Italian poliisi kertoi torstaina isosta terrorismin vastaisesta operaatiosta.

Kotimaan uutiset
Päivi Nerg
Suomi on antanut Italialle oikeusapua sen mukaan kuin sitä on tarvittu ja pyydetty, sanoi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg Ylen televisiouutisissa. Italian poliisi kertoi torstaina isosta terrorismin vastaisesta operaatiosta.

Suojelupoliisi eli Supo on arvioinut, että Suomessa on kolmisensataa ihmistä, joilla saattaa olla kytköksiä kansainvälisiin terroristiverkostoihin, sanoi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg Ylen televisiouutisissa torstai-iltana.

– Onko täällä monta solua, sitä ei varmaankaan kukaan tiedä, Nerg totesi suorassa studiohaastattelussa.

Tämä tukeminen on ihan yhtä kovaa, koska kansainvälinen terrorismi voi jossain vaiheessa tulla tännekin.

Päivi Nerg

Nergin mukaan Suomessa on arvioitu, että tuon määrän merkitys on ennen kaikkea se, että maassa olijat voivat tukea isoja kansainvälisiä verkostoja – ei niinkään se, että Suomi olisi terrori-iskujen kohteena.

– Tämä tukeminen on ihan yhtä kovaa, koska kansainvälinen terrorismi voi jossain vaiheessa tulla tännekin. Tällä hetkellä uhka-arvio ei kohdennu suoranaisesti Suomeen, hän sanoi.

Miten viranomaiset voivat ennalta ehkäistä näin vaikeasti tavoitettavaa ilmiötä?

Ennen kaikkea kansainvälisellä yhteistyöllä, Nerg vastasi kysymykseen. Se näytti Italiankin tämänpäiväisessä tapauksessa voimansa, hän tähdensi.

– Se [kansainvälinen yhteistyö] on ainoa mahdollisuutemme estää näitä ja se, että pääsemme tekemään seurantaa nettiin ja pystymme näkemään sosiaalisen median toimintaa ja siihen liittyvää tiedustelua.

Italian poliisi kertoi tänään torstaina isosta terrorismin vastaisesta operaatiosta, jossa on pidätetty useita epäiltyjä.

Keskusrikospoliisin mukaan Suomessa ei ole pidätetty ketään mutta asiassa on annettu oikeusapua. Ylen tietojen mukaan yhdestä henkilöstä olisi annettu Suomessa eurooppalainen pidätysmääräys. Häntä ei kuitenkaan olisi tavoitettu.

Ylen Rooman-toimittajan Petri Burtsovin mukaan Italian poliisi uskoo, että kyseinen henkilö olisi kuollut Irakissa.

Ylen saamien tietojen mukaan Suomessa on myös tehty kotietsintöjä tutkintaan liittyen.

"Olemme tyytyväisiä, että olemme voineet olla apuna"

Nerg ei kommentoinut televisiouutisissa pidätysmääräystä eikä Suomessa mahdollisesti tehtyjen kotietsintöjen määrää.

– Olemme antaneet oikeusapua ja käytännössä avustaneet Italian poliisia sen mukaan kuin he ovat [apua] tarvinneet ja pyytäneet. Ne ovat johtaneet tähän tulokseen. Olemme tyytyväisiä, että olemme voineet olla apuna tässä, hän sanoi.

Olemme antaneet oikeusapua ja avustaneet Italian poliisia sen mukaan kuin he ovat apua tarvinneet ja pyytäneet.

Päivi Nerg

Nergin mukaan Suomen viranomaiset tuntevat hyvin sen kansainvälisen verkoston, jolla italialaisviranomaisten mukaan on ollut kytköksiä myös Suomeen.

– Sitä on seurattu jo pitkän aikaa. Tunnemme ja tiedämme myös ne henkilöt, joihin tämä liittyy. Siinä mielessä tämä on meille tuttu ja tunnettu asia, mutta näistä henkilöistä kertoo Italian poliisi aikanaan.

Hän huomautti Supon tulleen viikko sitten julkisuuteen uudella uhka-arviolla ja nostaneen turvallisuusuhkaa erittäin matalasta matalaan.

Tuossa arviossa todettiin Nergin mukaan, että Suomeenkin on muodostunut "tällainen tukiverkosto".

Lue seuraavaksi