TS: Viranomaiset tarkastavat kaikki punaisen lihan teurastamot

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran syyniin joutuvat Turun Sanomien mukaan kaikki Suomen sika-, nauta- ja lammasteurastamot. Tehotarkastuksiin innoittivat Ylen esittämät, eläinaktivistien salaa kuvaamat teurastamovideot.

Kotimaa
Teurastamo.
Yle

Viranomaiset aikovat käydä läpi olosuhteet Suomen sika-, nauta-ja lammasteurastamoissa, sanomalehti Turun Sanomat kertoo perjantaina.

– Selvää on, että tehoiskut tullaan ulottamaan kaikkiin Suomen 14 punaisen lihan teurastamoon, Eviran lihantarkastusyksikön johtaja Eeva-Riitta Wirta arvioi lehdelle.

Teuraseläinten elämän viimeisistä hetkistä kumpusi vilkas keskustelu sen jälkeen, kun Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT oli lähettänyt lokakuussa ohjelman eläinten kohtelusta. Ohjelmassa eläinaktivistien salaa kuvatusta materiaalista käy ilmi, että joissain teurastamoissa eläimiä kohdellaan hyvin kovakouraisesti. Evira kertoi jo ohjelman jälkeisellä viikolla, että se ryhtyy selvittämään ohjelmassa nähtyjen teurastamojen oloja.

Turun Sanomien mukaan viranomaiset ovat nyt tarkastaneet kolme ohjelman teurastamoista ja yksi on jäljellä. Evira käy vielä läpi aktivistien kuvaamaa aineistoa.

– Lausunto materiaalista lähtee poliisille ensi viikolla, Eviran jaostopäällikkö Jaana Mikkola sanoo.

Joka tapauksessa tehotarkastukset ulotetaan laajemmalle, johtaja Eeva-Riitta Wirta toteaa.

– Käsitykseni mukaan vastaavia ongelmia on mahdollisesti muuallakin yksittäistapauksina. Yleisellä tasolla isoimmissa teurastamoissa asiat ovat todennäköisesti resurssisyistä paremmin.

MOT:n teurastamo-ohjelman jälkeen poliisille on jätetty tutkintapyyntöjä teurastajien, viranomaisten ja eläinaktivistien tekemisistä.