Rauhannobelisti Suu Kyin puolue saa ehdottoman enemmistön Myanmarin parlamenttiin

Myanmarin vaalitulosten laskenta on edelleen kesken, mutta oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin johtama Kansallisen demokratian liitto on saanut jo yli 50 prosenttia parlamentin paikoista.

Myanmarilainen mies ripusti NLD-puolueen logolla kuvitettuja paitoja kaupan myyntitelineeseen Yangossa perjantaina. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA

Myanmarin oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin Kansallisen demokratian liitto NLD saa ehdottoman enemmistön parlamenttiin, vaalilautakunta kertoo.

Uutistoimisto AP:n mukaan NLD on toistaiseksi saanut yhteensä 364 edustajaa kaksikamariseen parlamenttiin, jossa on paikkoja kaikkiaan 664.

Myanmarissa parlamentti valitsee presidentin, joten yli 50 prosentin enemmistö merkitsee, että valtionpäämieheksi nousee NLD:n ehdokas.

Rauhannobelisti Suu Kyitä itseään ei voida valita presidentiksi, sillä perustuslain mukaan tehtävään ei kelpaa henkilö, jonka lapsilla on vieraan vallan kansalaisuus. Suu Kyin pojat ovat Britannian kansalaisia edesmenneen isänsä tavoin.

Laskenta edistyy hitaasti

Myanmarin viime sunnuntaisten vaalien ääntenlaskenta on edelleen kesken, eikä lopullisia tuloksia odoteta vielä useaan päivään.

Armeijan tukema aiempi valtapuolue USPD on kuitenkin jäänyt ääntenlaskennassa selvästi NLD:n jalkoihin: se on uusimpien tulosten mukaan saanut läpi 40 edustajaa.

Vuonna 2011 vallasta luopunut armeija hallitsee silti neljännestä kummankin kamarin edustajanpaikoista, eli se voi estää itselleen epämieluisat perustuslain uudistukset. Perustuslain muuttamiseen tarvitaan yli 75 prosentin määräenemmistö parlamentissa.