1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiteen hinnalla on päivän arvo

Paul Gauguin, Amedeo Modigliani ja Pablo Picasso ovat maailman huutokauppapörssin kolme kalleinta taiteilijaa. Modiglianin Nu couche -taideteoksesta maksettiin maanantaina taidehuutokaupassa New Yorkissa 170 miljoonaa dollaria. Taidekaupan asiantuntijan Johanna Lindforsin mukaan taiteen hinnan määrittelee kysyntä.

Ylen aamu
Johanna Lindfors
Uhkaavatko maailman taideaarteet kadota superrikkaiden holveihin? Asiaa valaisee intendentti Johanna Lindfors.

Huutokauppakamareilla on Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Johanna Lindforsin mukaan paljon vaikutusta siihen, millaiseksi taideteoksen hinta huutokaupassa muodostuu. Esimerkiksi Modiglianin taideteos myytiin huutokaupassa puhelintarjouksen pohjalta. Lindfors arvioi, että huutokauppaan saattoi liittyi paljon hintaa nostattanutta ”hypetystä”.

Hagelstam & Co -huutokauppakamarin intendenttinä toimivan Johanna Lindforsin mielestä on vaikea määritellä, mikä tekee taiteesta hyvän ja hankinnan arvoisen. Hän uskoo taideteoksen hinnan muodostuvan myyntihetkellä kysynnän mukaan.

– Sillä hetkellä se on ollut sen arvoinen, koska siitä on haluttu maksaa juuri tämä. Jos ajatellaan esimerkiksi sitä ensimmäistä Modigliania, niin aikaisempi hintanoteeraus on ollut jotain 60–70 miljoonaa. Miten tämä hyppäys sitten on tapahtunut näin valtaisasti tässä ihan muutamien vuosien kuluessa?, Lindfors hämmästelee.

Taiteen hintaan vaikutetaan Lindforsin mukaan myös sillä, että taiteilijasta tehdään brändi.

– Isoja nimiä, joilla on ollut menneisyys, kuten Picassolla, joilla on ollut muutakin tekemistä kuin taide, Lindfors kuvailee.

Modiglianin Nu couche -taideteoksen ostanut kiinalainen taiteen keräilijä, galleristi ja entinen taksikuski Liu Yiqian on Lindforsin mukaan ostanut aikaisemmin lähinnä aasialaista taidetta.

Lue seuraavaksi