1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lihamestarin tähtäimessä on maukas ja murealihainen naarashirvi

Uroshirven ja naarashirven lihan välillä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Lihamestari Pentti Kalmun mukaan uroshirven liha on kiima-ajan jälkeen kuivaa ja suhteellisen sitkeää. Siksi Kalmu valitsee murean naaraan, jos valinnanvaraa on. Hirvenmetsästys on siinä vaiheessa, että jahtiporukoiden pakastimet täyttyvät hyvää vauhtia.

Jahtipäällikkö Vesa Lautamäki ja lihamestari Pentti Kalmu tutkivat pakastimen aarteita: hyvää soppalihaa on tässä pussisa. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Jalasjärven Alapään Eränkävijöiden jahtipäällikkö Vesa Lautamäki kertoo, että puolet syksyn urakasta on hoidettu. 40 hirvestä on kaadettu tähän mennessä pari kymmentä.

– Edellisvuosien tapaan itsenäisyyspäivän aikoihin kaadetaan viimeiset hirvet.

Hirvisoppaa tarjolla

Parhaillaan Alapään Eränkävijät valmistautuvat monien muiden metsästysseurojen tapaan yhteen kauden kohokohtaan, hirvipäivällisille. Maanomistajat ja metsästysseurojen jäsenet kokoontuvat perinteisesti yhteiselle aterialle.

Eränkävijöiden lahtimajan pakastimesta löytyy jo hyvä määrä soppalihaa, mutta ei vielä aivan riittävästi.

– Lisää ehditään hankkia vielä ennen päivällisiä, lupaa Vesa Lautamäki.

Jahtiporukan hirvisopan resepti on yksinkertainen, puolet lihaa ja puolet perunaa. Lihamestari huolehtii siitä, että liha on juuri soppaan sopivaa.

Hirvenliha odottaa pakastimessa soppaan päätymistä. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Kassler on parasta

Lihamestari Pentti Kalmun mielestä parasta hirvenlihaa on kassler. Kalmun arvoasteikossa se hakkaa paistit ja fileetkin.

– Monet karttavat kassleria, koska se on vähän sellainen huonon näköinen ruhonosa. Varsinkin erityisen maukkaassa naarashirven kasslerissa on kuitenkin sopivasti rasvaa ja siinä tulevat hirvenlihan parhaat ominaisuudet esiin.

Pentti Kalmun mukaan uroshirven ja naarashirven lihalla on eroa kuin yöllä ja päivällä.

– Naaraan liha ei ole läheskään niin kuivaa kuin uroksen liha. Tähän aikaan ja varhaissyksyllä uros on juoksun jäljiltä tosi kuivassa kunnossa. Lihaksikko on kuivaa ja suhteellisen sitkeää.

Lihat jakoon tasapuolisesti

Saaliiksi saaduista hirvistä riittää jaettavaa jahtiporukalle. Jahtipäällikkö Vesa Lautamäen mukaan Eränkävijät ovat onnistuneet kehittämään systeemin, jossa lihan jakaminen tapahtuu oikeudenmukaisesti. Kaikille riittää parhaitakin paloja eikä valituksiin ole ollut aihetta.

Kun sitä lihaa rupeaa valmistamaan, niin mausteeksi riittää oikeastaan se ajatus, että se on metsien kuninkaan lihaa.

Pentti Kalmu

– Kaikki saavat samanveroiset pussit lihaa, vakuuttaa Lautamäki.

Jostakin pussista saattaa löytyä myös hirven kieli.

– Kieli on kyllä kysyttyä. Jotkut ovat siitä jopa valmiita maksamaan. Hirven maksaa ei sen sijaan ole käytetty Tsernobylin onnettomuuden jälkeen, mutta hirven sydäntä on ruvettu palvaamaan. Itse en ole maistanut, mutta hyvää on kuulemma, sanoo Pentti Kalmu.

Lihamestarilla on myös oma maustamisvinkki.

– Kun sitä lihaa rupeaa valmistamaan, niin mausteeksi riittää oikeastaan se ajatus, että se on metsien kuninkaan lihaa. Lisäksi voi laittaa vähän suolaa ja pippuria.