Telamiinoja, kranaatteja ja konepistooleja – lentokoneiden ruumassa kulkee vaarallista tavaraa laittomasti

Tulli paljasti Ylelle, millaista tavaraa liikkuu tavallisen postin seassa lentokoneiden ruumassa. Viime vuosina ovat yleistyneet esimerkiksi puolustustarvikelähetykset: postinkäsittelyhihnalta on löydetty jopa panssarivaunun osia.

liikenne
Erilaisia aseita pöydällä.

Tullin takavarikoimien esineiden joukossa on käsittämätöntä materiaalia, mm. sotapeleistä tuttu saksalainen panssarintorjuntasinko.

– Kaksi kappaletta Uzi-konepistooleja, MP40, toisen maailmansodan aikainen konepistooli, neljävitonen käsiase, puolalainen AK-47-rynnäkkökivääri, sodanaikaisia telamiinoja, heittimen ammuksia, kranaatteja ja sytyttimiä, sodanaikainen Panzerfaust-sinko. Täysin toimintakuntoisia aseita, kertoo Tullin esimies Sami Tammisto.

Ikävintä löydöksissä on tieto siitä, että kaikki tämä on kulkenut matkustajakoneiden ruumassa – tavallisen postin joukossa. Kolmen vuoden aikana takavarikoituja esineitä on jo lähemmäs 300. Näistä 13 on luokiteltu vaaralliseksi tai erittäin vaaralliseksi.

– Vanhoissa sotilastarvikkeissa on räjähdeainejäämiä, ja sen tyyppinen tavara ei kuulu lentoliikenteeseen, sanoo Lentotullin päällikkö Mika Pitkäniemi.

Voi vain arvuutella seurauksia, jos esimerkiksi telamiina räjähtäisi koneen ruumassa.

Aseita osina rikolliseen käyttöön

Valtaosa on keräilijöiden netin kautta tilaamaa tavaraa, mutta postia hyödyntävät myös rikolliset. Kiinnijäämisriski on Tullin mukaan 10–15 prosentin luokkaa.

Pari vuotta sitten viranomaiset pääsivät perille tapauksesta, jossa tekijä oli postitse tilannut deaktivoituja eli toimimattomaksi tehtyjä aseita osissa ja muuttanut ne Suomessa konepajalla toimintakuntoisiksi.

Tullin rikostutkinnasta vastaavan valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan aseen osia ja deaktivoituja aseita liikkuu kuukausittain. Puolustustarvikkeet ovat kasvava trendi.

Amerikkalaisten asekeräily näkyy Suomessa saakka

Mm. Baltiasta kulkeva liikenne on erityistarkkailussa, kun amerikkalaiset asekeräilijät haalivat kokoelmiinsa entistä neuvostoajan materiaalia. Helsinki-Vantaa on tällaisen liikenteen solmukohta. Toiminta on kuitenkin laitonta.

– Lähtökohtaisesti kaikki puolustustarvikkeet ovat laittomia ja luvanvaraisia. Eikä tällaisiin kuljetuksiin lupia saa, toteaa Lentotullin päällikkö.