1. yle.fi
  2. Uutiset

"Tämä ala tulee räjähtämään käsiin" – Rohkea paluumuuttaja perustaa 3D-tulostusyhtiön keskelle korpea

3D-tulostuspalveluja tarjoava Solid Roach Oy tulostaa tarvittaessa vaikka kuoret moottorisahaan. Suomussalmen Näljängän kylällä toimiva yrittäjä Tatu Torikka uskoo, että tulevaisuudessa ihminen tulostaa itse tarvitsemansa tuotteet vaikkapa rakennustyömaalle.

talous
3D-tulostimella tehty monitahoinen maljakko.
Pieni maljakko muovinsukuisesta tulostusmateriaalista kehkeytyy 3D-tulostimella vajaassa parissa tunnissa.Pasi Takkunen / Yle

Suomussalmelaisen 3D-tulostusyhtiön Solid Roach Oy:n yrittäjä Tatu Torikka uskoo vahvasti kolmiulotteisen tulostamisen kasvuun.

– Tämä ala tulee räjähtämään käsiin. Kymmenen vuoden päästä joka taloudessa on 3D-tulostin, jolla ihmiset tekevät muun muassa pieniä arkielämää helpottavia tuotteita. Ihminen tulostaa tulevaisuudessa itse vaikka kännykänkuorensa, visioi Torikka.

Uudet työnantajat ovat Suomussalmelle toivottuja, sillä makeistehdas Namellin konkurssi koskettaa noin kymmentä työntekijää.

Tatu Torikka on paluumuuttaja, joka perusti Solid Roach Oy:n muutama kuukausi sitten yhdessä kahden muun kanssa.

– Idea tuli jo aikaisemmasta työpaikasta, konepaja- ja automaatioteollisuudesta. Tutustuin 3D-tulostamiseen jo siellä.

Tulostin tuottaa osia moottorisahaan – 3D on halpa ja monikäyttöinen

Torikan yrityksessä tuote suunnitellaan kolmiulotteisesti. Osa piirretään ja mallinnetaan, jonka jälkeen tiedot syötetään tulostimelle, joka valmistaa valmiin tuotteen.

Pelkkä suunnitelma paperilla ei välttämättä pysty todistamaan jonkun osan toimivuutta, mutta tulostettuna nähdään, onko siitä käyttöön.

Tatu Torikka

– Pystyn tulostamaan työtä helpottavia laitteita, prototyypeistä muotteihin, eli vaikka kuoret moottorisahaan. Pelkkä suunnitelma paperilla ei välttämättä pysty todistamaan jonkun osan toimivuutta, mutta tulostettuna nähdään, onko siitä käyttöön. Prototyypin tulostaminen ei maksa paljon, ja tulostin pystyy tulostamaan kappaleita eri materiaaleista.

Ensimmäiset asiakkaansa Solid Roach on saanut Oulun ja Kainuun alueelta.

– Asiakkaani edustavat tällä hetkellä konepajateollisuutta. Olen tulostanut myös pienempiä projekteja, kuten muoviosia elokuviin. Ihmiset eivät oikein tiedosta tätä alaa ja sen kasvumahdollisuuksia. Uskon, että esimerkiksi pienten kulutustavaroiden kohdalla ei tarvitse mennä jatkossa kauppaan. Tiedän, että viiden vuoden päästä tullaan tulostamaan ensimmäinen lentokone metallista. Uskon, että muutaman vuoden päästä tulostetaan myös rakennustarvikkeita, sanoo Torikka.

Lue seuraavaksi