1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Esikoulu meni metsään – tuloksena ympäristökasvatuksen palkinto

Petäjäveden Petäjäkallion päiväkodin lapset ulkoilevat paljon. Siis todella paljon. Tavalliset esikoulun lasku- ja aakkostehtävät tehdään ulkona.

Lapset kuvaavat luonnossa apiloita Petäjäveden metsäeskarissa.
Metsäeskarilaisten tukikohta on metsässä sijaitseva laavu. Tällä kertaa luonnosta etsittiin apiloita kuvattavaksi ja käpyjä A-kirjainta varten.

Petäjäveden Petäjäkallion päiväkodin Metsäeskari -toiminta on kuitannut Keski-Suomen tämän vuoden ympäristökasvatuspaklkinnon.

Tuomaristo totesi, että syksyllä 2015 Petäjävedellä käynnistetty Metsäeskari-toiminta on rohkea ja ennakkoluuloton, mutta samalla riittävän matalan kynnyksen poikkeama esiopetuksen totutuista menetelmistä. Petäjäveden malli voi toimia esimerkkinä muillekin.

Metsäeskarilaiset viettävät paljon aikaa ulkona ja opiskelevat siellä samoja asioita kuin muutkin esikoululaiset. Ulkona onnistuvat niin lasku- kuin aakkostehtävätkin, luonnonilmiöiden tarkkailusta puhumattakaan.

Tukikohtana ryhmällä on kunnan ylläpitämä laavu.

– Metsä tarjoaa loistavat puitteet oppimiselle, ja voimme lämpimästi suositella tämän kaltaista toimintaa muillekin päiväkodeille, sanoo varhaiskasvatusyksikön johtaja Ilona Kukkala.

Luonnossa vietetyn ajan ja luonnonympäristöissä toimimisen hyödyistä aikuisille on uutisoitu paljon. Hyötyjä on myös lapsille.

– Ympäristö on meluttomampi ja vapaampi. Se vaikuttaa myönteisesti lasten ryhmätaitoihin, maasto tukee motorisia taitoja ja elämyksellisyys tuo syvyyttä oppimiseen ja muistamiseen, listaa tuomaristossa mukana ollut luontokouluopettaja Kim Suomalainen.

Samalla rakennetaan myös lasten luontosuhdetta.