1. yle.fi
  2. Uutiset

Nainen, onko naamasi peruslukemilla? – Sinua luullaan vihaiseksi

Pitääkö naisen aina hymyillä? Uuden tutkimuksen mukaan kyllä, jotta häntä ei pidetä murjottavana tai vihaisena. Eniten naisen neutraali ilme haittaa toisia naisia.

Kotimaan uutiset
Hymyilevä nainen.
Kalle Mäkelä / Yle

Vastikään julkaistu Arizonan yliopiston tutkimus todistaa sen, minkä monet naiset tietävät omasta kokemuksestaan. Naisen neutraali perusilme herättää helposti vääriä tulkintoja mielialasta.

Kasvot "peruslukemilla" bussissa tai ravintolassa istuvalle naiselle saatetaan hyvin helposti heittää kehotus hymyillä. Jopa ystävättärien illanvietossa hymyttömältä naiselta kysellään, mikä on pielessä.

Naiset hanakampia ylitulkitsemaan toisten naisten ilmeitä

Arizonan yliopiston tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun)218 ihmistä arvioi, minkälaisia kasvonilmeitä he käyttäisivät erilaisissa tilanteissa. Tutkijat olivat erityisen kiinnostuneita tutkimaan, minkälainen ilme kuvastaa vihaisuutta vierasta ihmistä kohtaan.

Sekä miehet että naiset arvioivat näyttävänsä vihaiselta vierasta miestä kohtaan, miehet myös vierasta naista kohtaan. Sen sijaan naiset kertoivat ilmaisevansa vihaisuutta vierasta naista kohtaan neutraalilla ilmeellä.

Tuloksia voi selittää kahdella taustatekijällä. Naiset ilmaisevat miehiä useammin suuttumustaan epäsuorasti, esimerkiksi sulkemalla pois joukosta tai puhumalla pahaa selän takana. Naisten mahdollista vihaisuutta on siis vaikeampi huomata käytöksestä.

Toiseksi naiset on kasvatettu peittelemään negatiivisia tunteitaan miehiä enemmän. Tästä seuraa, että naisen neutraalia ilmettä on vaikea tulkita.

Tunteiden piilottelu johtaa väärintulkintoihin

Mutta miksi ilmeitä tulkitsivat väärin juuri toiset naiset? Tutkijat esittivät arvion, että taustalla olisi kilpailu miesten seksuaalisesta huomiosta.

Toinen selitys voisi olla, että naiset ovat tietoisia opitusta taipumuksestaan piilottaa negatiiviset tunteet. Siksi he tietävät, että ilmeetön nainen voikin olla vihainen. Miehillä samaa ennakko-oletusta ei ole, koska heille negatiivisten tunteiden ilmaisu on sosiaalisesti sallitumpaa kuin naisille.

Hymyile, tyttö, hymyile!

Miksi hymyileminen sitten olisi ongelma? Sehän tekee kenestä tahansa ystävällisemmän ja helpommin lähestyttävän näköisen.

Ensinnäkin siksi, ettei sama "hymyilypakko" koske miehiä. Toiseksi, koska vihaiseksi tulkittu nainen saattaa kärsiä hymyttömyydestään jopa urakehityksessään, kirjoittaa The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Ja loppujen lopuksi: kaikilla ihmisillä on oikeus olla oma itsensä, näyttää omalta itseltään. Jos ei hymyilytä, niin sekin on ihan ok.

Aiheesta lisää Psychology Today (siirryt toiseen palveluun) -julkaisussa.

Lue seuraavaksi