Taikuriksi tulemiseksi ei ole taikatemppua: "Kokenut taikuri haukkui minut pystyyn"

Tutkija-taikuri-erityisopettaja Olli "Opa" Rissasen väitöskirjatyö ammattitaikuriksi kehittymisestä alkaa olla loppusuoralla. Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksella Olli Rissanen tutkii taikurin ammattiin oppimista ensimmäisenä maailmassa.

kulttuuri
Taikuri Olli Rissanen sytytti lompakon tuleen
Opa Rissanen taikoi lompakon liekkeihin.Tanja Perkkiö / Yle

Olli Rissanen oli nuorempana keikkamuusikko, mutta ensimmäisen lapsen syntymän aikaan hän halusi harrastaa jotain vähemmän yöllistä. Hän päätti opetella taikomaan. Tuhansia yksinäisiä harjoituksia, satoja esiintymisiä ja 18 vuotta myöhemmin hän viimeistelee osittain omakohtaista, mutta myös kymmenien taikurien asiantuntijuuden kehittymistä käsittelevää tutkimustyötä Itä-Suomen yliopistossa. Ensi keväänä Rissasen olisi tarkoitus väitellä tohtoriksi.

Taikuri on viihdyttäjä ja hyväksi taikuriksi tullaan vain sitkeällä harjoittelulla. Taikatemppu ei myöskään ole olemassa, ellei ole yleisöä, joten esiintymishalu yhdistää taikureita. Opa Rissasen uralla käänteentekevää oli taikuri Jarmo Luttiselta saatu ankara palaute.

– Taikuri Luttinen, Luikuri Tattinen katsoi kuvaamani temppuvideon ja haukkui minut pystyyn. Siitä se kehittyminen lähti, kertoo Olli Rissanen ja nauraa. Luttinen on hänen arvostamansa kollega.

Maailman ensimmäinen tutkimus aiheesta

Useimpien Rissanen tutkimustyöhönsä haastatteleman taikurin taustalla on joku mestari, oppi-isä, esikuva. Vaikka taikureilla ei nykymaailmassa ole varsinaista kisälli-oppipoika-koulutusta, palaute on tapaa kasvaa ammattilaiseksi. Lähimmät ihmiset tietävät, että taikurin on taiottava.

– Kotiväkeä ei saa katselemaan temppuja enää. Ovat katsoneet niitä kyllästymiseen asti. Ehkä kerran vuodessa jaksavat, ovat nähneet kaiken niin monta kertaa ja joutuneet olemaan koeyleisönä, sama on kaikilla taikureilla, tietää Rissanen.

Taikuriksi ei ole muodollista koulutusta, eikä taikuriksi oppimista ole tutkittu missään. Työstä onkin oltu kiinnostuneita myös ulkomailla. Rissasen aineisto on laaja, 120 henkilöä, joista 16 erityisen syväluotaavissa haastetteluissa. Ammattitaikurit ovat avanneet maailmansa ja elämänsä lapsuudestaan saakka tutkija-taikurille.

– Se on äärimmäisen monimuotoista. Yhdistäviä asioita ovat kunnianhimo, jaksaminen ja sitkeys. Vaikka esiintymishalukin yhdistää, niin taikuri saattaa olla lavan ulkopuolella ujo ja hiljainen. Kuten näyttelijöilläkin, ja muillakin esiintyvillä taiteilijoilla, taikureilla on lavapersoona, kertoo Olli Rissanen.