1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Kuka maksaa ilmastonmuutoksen viulut?

Vastuunjako ilmastonmuutoksen torjunnan kuluista on hiertänyt kansainvälisiä neuvotteluja yli 20 vuoden ajan. Vieläkään tätä monisyistä kysymystä ei ole ratkaistu. Asiaa voidaan lähestyä monella tavalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tällä hetkellä Kiina on kirkkaasti maailman suurin saastuttaja. Se päästää ilmoille yli neljänneksen kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Seuraavana tulevat Yhdysvallat, EU, Intia ja Venäjä.

Jos mukaan otetaan ne päästöt, jotka muodostuvat metsien tuhoamisesta, Indonesia ja Brasilia ovat kymmenen suurimman saastuttajan joukossa.

Samanaikaisesti on syytä muistaa, että ilmastonmuutoksesta ensimmäisinä kärsivät ne maat, jotka ovat kaikkein syyttömimpiä ongelmaan. Niitä ovat Saharan eteläpuoliset maat ja matalat saarivaltiot.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kun mukaan otetaan koko se historiallinen ajanjakso, jolloin ihmiskunta on toiminnallaan lisännyt  ilmakehän kasvihuonekaasuja, saamme melko tavalla toisen näköisen kartan.

Yläpuolella olevassa kartassa tarkastellaan päästöjä vuodesta 1850. Tuolloin Yhdysvallat ja EU-maat ovat ylivoimaisesti suurimmassa vastuussa ilmastonmuutoksesta. Tälläkin tavalla tarkasteltuna Kiinan osuus kasvaa vuosi vuodelta.

Ja viimein, kun muutamme tarkastelukulman henkilökohtaisiin päästöihin, pahiksiksi nousevatkin muutamat pienet öljyvaltiot. Myös Yhdysvaltojen, Kanadan ja Australian elämäntavoilla päästään hyvin korkeisiin henkilökohtaisiin päästöihin.

Kaikkien maailman kansalaisten henkilökohtaiset päästöt ovat keskimäärin 4–5 tonnia vuodessa, EU-kansalaisten ovat 7–8 tonnia. Suomalaiset sijoittuvat selvästi korkeammalle noin 10 tonnin päästöillään. Indonesialaisten ja intialaisten henkilökohtaiset päästöt ovat varsin vaatimattomat, alle kaksi tonnia.

Edellisen perusteella: Pystytkö sinä sanomaan, kenellä on suurin vastuu ilmastonmuutoksen torjumisesta?

Kysymys on sen verran monimutkainen, että ilmastosopimusneuvottelut voivat jopa kompastua siihen Pariisin ilmastokokouksessa 30.11.-11.12.2015.

Katso myös animaatiosarjamme muut osat:

Mikä ilmastonmuutos?

Kohti vähähiilistä maailmaa