Konkaripoliitikko Martti Korhonen: Perussuomalaiset on ajautunut kriisiin kokemattomuuden takia

Martti Korhosen mielestä on huono merkki, jos puolue alkaa kannatuslukujen laskiessa muuttaa linjaansa.

politiikka
Valtiovarainministerin ja pääministerin huoneissa valtioneuvoston linnassa Helsingissä palaa valot.
Valtiovarainministerin (ylempi kerros) ja pääministerin huoneissa valtioneuvoston linnassa Helsingissä palaa valot myöhään torstai-iltana 5. marraskuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Martti Korhonen sanoo, että puolueiden kannatuksissa tapahtuneet muutokset ovat mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen ilmiö.

Hän toteaa, että hallitusvastuu on melkoinen myllertäjä poliittiisessa kentässä. Toisaalta hän muistuttaa, ettei Kokoomuksen kannatus ole heilunut hallituksessa tai oppositiossa. Muilla, kuten Sosiaalidemokraateilla, tilanne on vaihdellut.

– Nyt Sosiaalidemokraatteihin on paluuliikettä pettyneistä Perussuomalaisista, Korhonen sanoo.

Kokemattomuus rankaisee

Konkaripoliitikko Martti Korhosen mielestä Perussuomalaiset on ajautunut useisiin kriiseihin nimenomaan kokemattomuuden takia. Perussuomalaisten hallitushistoria on sen verran kaukana, että siellä ei ole kokemusta.

Vastuu painaa eikä sitä ole totuttu kantamaan. On mielenkiintoista katsoa, miten hallitus kestää ajan paineen ja miten Perussuomalaiset sen kestää.

Martti Korhonen

Ei järjestö- eikä äänestäjäkentässä.

– Tämä näykyy. Vastuu painaa eikä sitä ole totuttu kantamaan. On mielenkiintoista katsoa, miten hallitus kestää ajan paineen ja miten Perussuomalaiset sen kestää, Korhonen sanoo.

Syylliset esiin

Hän sanoo, että kannatuslukujen romahtaessa voimakkaasti tunteet nousevat puolueessa ja katseet kääntyvät aina johtoon.

– Jääkiekossa ja jalkapallossa uhrataan aina valmentaja. Puolueessa uhrataan aina puheenjohtaja tai puoluesihteeri. Sieltähän se syyllinen löytyy. Tilannetta ei aina malteta analysoida riittävän tarkasti ja monipuolisesti, Korhonen toteaa.

Hänestä on huono merkki, jos puolue alkaa kannatuslukujen laskiessa muuttaa linjaansa. Tällaisia keskusteluja puolueissa käydään, mutta Korhosen mielestä toiminnan olisi oltava ennen kaikkea pitkäjänteistä.

On oltava linja, jota pitkin mennään joskus vähän vastavirtaankin.

– Ei voi lähteä jokaisen risauksen perään. Jänismetsälläkään ei voida laukaista heti, jos korva vilahtaa, Korhonen sanoo.

Toisaalta hän painottaa sitä, että yhteiskunta ja ihmisten tarpeet muuttuvat, joten poliittisen apparaatinkin on pystyttävä muuttumaan.