1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Tällainen on tunnettu Isis-taistelija – Jihadi-John sai liikanimensä The Beatles -yhtyeeltä

Yhdysvaltojen ilmaiskussa kuollut Mohammed Emwazi oli yksi tunnetuimmista Isis-taistelijoista. Jihadi-Johniksi kutsuttu britti uhkaili länttä äärijärjestön mestausvideoilla ja pakotti vankinsa tanssimaan tangoa.

Syyria
Jihadi-John
Jihadi-John tuli ulkomailla tunnetuksi Isis-järjestön raaoista nettivideoista.Isisin video / EPA

Videolla mustaan pukeutunut ja kasvonsa peittänyt mies puhuu kameralle veistä heiluttaen. Hänen edessään aavikon hiekkaan on polvistunut oranssiin kaapuun puettu mies.

Mustapukuinen mies syyttää vahvalla brittiaksentilla Yhdysvaltoja muslimien pommittamisesta Irakissa. Tämän jälkeen hän painaa veitsensä polvistuneen miehen kaulalle.

Elokuussa 2014 Jihadi-Johniksi kutsuttu taistelija esiintyi ensimmäistä kertaa Isis-äärijärjestön propagandavideolla. Video näyttää yhdysvaltalaisen toimittajan James Foleyn murhan Syyriassa.

Myöhään torstaina Yhdysvallat kertoi surmanneensa lähes varmasti Jihadi-Johnin ilmaiskussa Syyriassa lähellä Raqqan kaupunkia.

Jihadi-John eli Mohammed Emwazi oli yksi tunnetuimmista Isis-järjestön taistelijoista ja propagandisteista. 27-vuotiaan britin epäillään murhanneen ainakin seitsemän länsimaalaista ja japanilaista toimittajaa ja avustustyöntekijää.

Videoidut mestaukset nostattivat raivoa eri puolilla maailmaa. Ne levittivät osaltaan kuvaa Isis-järjestöstä brutaalina ja häikäilemättömänä terroristijärjestönä.

Kävi koulunsa Lontoon lähiöissä

Kuwaitissa vuonna 1988 syntynyt Mohammed Emwazi muutti Britanniaan kuusivuotiaana ja sai myöhemmin maan kansalaisuuden. Hän kävi koulunsa Lontoon pohjois- ja länsiosissa.

Emwazi valmistui vuonna 2009 Westminsterin yliopistosta tietokoneohjelmoijaksi.

Britannian turvallisuuspalvelut kiinnostuivat Emwazista samoihin aikoihin, yleisradioyhtiö BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun). Hänen uskottiin olevan yhteyksissä lontoolaisiin islamistiryhmiin, joiden joukosta lähti taistelijoita Somalian äärijärjestö al-Shabaabin rivehin.

Vuonna 2009 Emwazi matkusti kahden muun nuoren miehen kanssa Tansaniaan, omien sanojensa mukaan safarimatkalle. Tansanian viranomaiset kuitenkin käännyttivät miehet takaisin, sillä heidän epäiltiin pyrkivän Somaliaan.

Emwazin vanhemmat ilmoittivat hänet kadonneeksi elokuussa 2013. Muutamaa kuukautta myöhemmin viranomaiset kertoivat hänen päätyneen Syyriaan.

Jihadi-John näyttäytyy mestausvideoilla

Islamistinen äärijärjestö Isis laajensi alueitaan vauhdilla alkuvuonna 2014 Syyriassa ja Irakissa. Maailman huomion se sai viimeistään kesäkuussa 2014, kun se valloitti yllättäen Irakin kolmanneksi suurimman kaupungin Mosulin.

Jihadi-John nähtiin ensimmäistä kertaa Isisin mestausvideolla 19. elokuuta 2014. Uhrina oli yhdysvaltalainen James Foley. Yhdysvallat oli aloittanut Isisin joukkojen pommittamisen yksitoista päivää aikaisemmin.

Seuraavien kuukausien aikana hän esiintyi videoilla, joilla mestattiin kaksi brittiläistä avustustyöntekijää sekä yhdysvaltalainen toimittaja. Videoiden perusteella ei voi sanoa varmasti, kuka uhrit todella murhaa.

Tammikuussa Isis julkaisi teloitusvideon, jolla Jihadi-John näyttää murhaavan japanilaisen toimittajan Kenji Goton.

Helmikuussa yhdysvaltalainen The Washington Post -lehti selvitti (siirryt toiseen palveluun), että Jihadi-John oli brittiläinen Mohammed Emwazi. Yhdysvaltalaiset hallituslähteet vahvistivat tiedon myöhemmin The Guardian -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Vartija nöyryytti ja pelotteli vankejaan

Mohammed Emwazin tehtävänä oli vartioida Isis-järjestön länsimaisia panttivankeja. Hän myös neuvotteli vankien perheiden kanssa näiden vapauttamisesta.

Erwazi sai panttivangeilta liikanimen Jihadi-John. Hän kuului neljän brittitaistelijan muodostamaan soluun, jota vangit kutsuivat yhteisnimellä The Beatles.

Tanskalainen valokuvaaja Daniel Rye oli yli vuoden Isis-järjestön vankina ennen vapautumistaan viime vuoden kesäkuussa. Hän kertoi Tanskan yleisradioyhtiö DR:lle (siirryt toiseen palveluun), että brittiryhmä kidutti ja nöyryytti vankejaan toistuvasti.

Rye kertoi nöyryyttävästä tilanteesta, kun Emwazi pakotti hänet tanssimaan tangoa.

– Hän nosti minut ylös, ja niin tanssimme tangoa yhdessä. Silloin katsoin vain maahan koko ajan, koska jos katsoin heitä silmiin, se yllytti heitä väkivaltaan. Hän kuljetti minua ympäri vankilaa, ja yhtä yllättäen laski minut alas, jolloin he alkoivat potkia ja lyödä minua.

Myös espanjalainen toimittaja Javier Espinosa vapautui Isis-järjestön kynsistä maaliskuussa 2014. Emwazi oli yksi hänen vartijoistaan.

Hänen mukaansa Emwazilla oli tapana kuvailla yksityiskohtaisen tarkasti panttivankien tulevaa mestausta. Hän teki myös valeteloituksia pistoolillaan.

– Jihadi-John halusi mahdollisimman suurta draamaa. Hän kantoi mukanaan antiikkista miekkaa, jota muslimiarmeijat käyttivät keskiajalla, Espinosa kirjoitti El Mundo -lehdessä myöhemmin The Guardian -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Surma olisi voitto Yhdysvalloille

Yhdysvaltojen puolustusvoimat sanovat olevansa Mohammed Emwazin kuolemasta varmoja 99 prosentin todennäköisyydellä. Tunnetun olisi merkittävänä voitto Yhdysvalloille ja lännelle. Se osoittaisi, että yli vuoden kestänyt Isisin vastainen pommituskampanja tuottaa tuloksia.

Murhatun toimittajan James Foleyn äiti Diane Foley kertoi ABC-televisioyhtiölle (siirryt toiseen palveluun), ettei Emwazin kuolema toisi paljoa lohtua.

– Tämä on valtava operaatio yhtä vihantäyteistä ja häiriintyttä miestä vastaan. He eivät tehneet edes puolta pelastaakseen panttivankeja, kun he olivat vielä elossa.

Lue seuraavaksi