Tutkimus havaitsi Bangladeshin tekstiilitehtaat yhä paloloukuiksi

Hallitus on tyytyväinen tarkastuksiin, kansainvälisen työjärjestön mukaan parannukset ovat vasta alussa. Niihin ryhdyttiin yli 1 100 ihmisen hengen vaatineen tehdasromahduksen vuoksi.

Rana Plazan romahduksesta selvinneitä ompelijoita heidän kuntouttamisekseen perustetussa uudessa tehtaassa Dhakan liepeillä. Kuva: Abir Abdullah / EPA

Kansainvälisen työjärjestön ILO (siirryt toiseen palveluun):n mukaan neljä viidesosaa Bangladeshin vientitekstiilejä valmistavista tehtaista on edelleen huomattavien turvallisuuskorjausten tarpeessa.

Bangladeshissa valmistetaan toiseksi eniten tekstiilejä maailmassa. Monet niistä ovat länsimaisia vaatemerkkejä. Lännessä havahduttiin halpojen vaatteiden todellisiin kustannuksiin toissa vuonna, kun yli 1 100 bangladeshilaista tekstiilityöläistä kuoli Rana Plazan tehtaan romahduksessa.

ILO:n Bangladeshin-toimintojen johtaja Srinivas Reddy sanoo, että 80 prosentissa tehtaista palo- ja sähköjärjestelmät tarvitsevat edelleen lisäkorjauksia, ennen kuin tilat voidaan julistaa turvallisiksi.

Hallituksen puolesta tarkastuksista vastaavan Syed Ahmedin mukaan yli 80 prosenttia vientivaatetehtaista on todettu rakenteellisesti turvallisiksi. Hänkin kuitenkin myöntää, että sähköjärjestelmissä ja paloturvallisuudessa voi vielä olla korjaamiseen varaa.

37 tehdasta suljettu

Vuonna 2012 kuoli 112 työläistä tekstiilitehtaan tulipalossa. Se ei vielä herättänyt suuriin parannusvaatimuksiin, mutta toissavuotinen rakennusromahdus toi yhteen ammattiliittojen, työnantajien ja ILO:n edustajat, jotka sopivat tarkastuksista ja parannuksista.

Ahmedin mukaan noin 1 500 tehdasta tarkastettiin sopimuksen mukaisesti lokakuun lopun määräaikaan mennessä. Tarkastukset ovat johtaneet 37 tehtaan sulkemiseen. Lähes yhtä monta on suljettu osittain.

Reddy kiittää tutkimuksia merkittäväksi virstanpylvääksi, mutta sanoo, että työ on vasta alussa. Jokainen tehdas tarvitsee korjaussuunnitelman, eikä siinä saa viivytellä, hän sanoo.

ILO:n puolesta hän lupaa Bangladeshille apua valvontajärjestelmän luomisessa, jotta toiminta jatkuu myös silloin, kun se jää yksin Bangladeshin kontolle.

– Vetoamme työnantajajärjestöihin, jotta ne laatisivat yhdessä tehtaiden johtajien kanssa aktiivisen toimintasuunnitelman ongelmien korjaamiseksi. Se on sekä työntekijöiden etu että lisää ostajakunnan luottamusta, Reddy sanoo.