Analyysi: Kun Isis iskee lähes kotiovella

Torstaina tehtiin pommi-isku, jota Beirutissa oli pelätty jo pitkään. Isis sanoo tehneensä tuhoisat iskut, jotka rikkoivat pitkän hermostuneen hiljaisuuden Libanonissa. Kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian kuvailee tunnelmia Beirutissa iskujen jälkeen sekä pohtii, mitä iskuista saattaa seurata.

Ulkomaat
Surevia beirutilaisia
Surevia asukkaita Beirutissa.Wael Hamzeh / EPA

Libanonissa Beirutin eteläosassa valmistaudutaan tänään perjantaina joukkohautajaisiin. Torstai-illan ruuhka-aikaan tehdyissä kaksoispommi-iskuissa kuoli 43 ihmistä ja haavoittui yli 230. Iskun vuoksi maahan on julistettu surupäivä, ja muun muassa virastot ja koulut ovat kiinni.

Kyseessä oli ensimmäinen pommi-isku Beirutissa lähes kahteen vuoteen. Teko oli lisäksi verisin kaupungissa sitten sisällissodan loppumisen 1990.

Kaikkein järkyttävimpänä beirutilaiset pitävät sitä, että pommit oli suunnattu siviilejä vastaan. Ne räjäytettiin Bourj al-Barajnen kaupunginosassa, joka kuuluu Hizbollahin osaan Beirutia.

*Kävin kadulla, jossa pommit räjähtivät, *viimeksi viikonloppuna. Se ei siis suinkaan ole mikään suljettu, salainen tukikohta-alue.

Bourj al-Barajne on kuhisevaa ostosaluetta, jossa ihmisiä on liikkeellä joka päivä tuhansittain. Kaduilla on runsaasti pikkukauppoja, torikojuja, kahviloita ja pikaruokapaikkoja. Alue rajautuu toiselta puolelta Shatilan palestiinalaispakolaisten leiriin.

Kyseessä on siis täysin siviilien asuttama alue. Monissa länsimaisissa uutisotsikoissa puhuttiin "Hizbollahin tukikohdasta". Alue on toki Hizbollahin valvonnassa ja siellä asuu Hizbollahia kannattavaa shiiaväestöä, mutta mistään sotilaallisesta kohteesta ei todellakaan ole kysymys.

Joidenkin sunnien mukaan shiialainen Hizbollah sai nyt ansionsa mukaan. Hizbollah on ollut osallisena Syyrian sisällissodassa presidentti Bashar al-Assadin rinnalla

Iltakuudelta, kaikkein pahimpaan ruuhka-aikaan, räjähti ensiksi leipomon edustalla. Hetkeä myöhemmin räjähti moskeijan vieressä. Myöhemmin selvisi, että kolmas itsemurhapommittaja ei ehtinyt räjäyttää vyötään. Voimakkaat räjähdykset vaurioittivat kymmentä asuinkerrostaloa ja 50:tä kauppaa.

*Libanonin sosiaalisessa mediassa sankariksi *on nostettu kahden lapsen isä, mies nimeltä Adel Termos. Tiettävästi hän näki heti ensimmäisen pommin räjähdettyä toisen pommittajan, joka pyrki tupaten täynnä olevaan moskeijaan.

Adel Termos juoksi pommittajan perään ja taklasi tämän ovella niin, että hän ei päässyt pommivöineen sisälle asti. Termos ja hänen leikki-ikäinen tyttärensä kuolivat räjähdyksessä. Libanonin mediassa muistutetaan, että ilman hänen tekoaan uhriluvut olisivat helposti voineet olla kolminumeroiset.

Beirutilaiset haluavat muistuttaa myös, että uhrilukujen takana on aitoja ihmisiä. Pommi-iskussa kuoli muiden muassa kolmannen vuosikurssin lakiopiskelija, leipomon työntekijä, nuori sairaanhoitaja sekä nuori aviopari, jonka pieni poika haavoittui vakavasti.

Libanonin armeijan sotilas räjähdyspaikalla.
Libanonin armeijan sotilas räjähdyspaikalla.Wael Hamzeh / EPA

Arabimaailmassa on kuitenkin esitetty myös riemua pommi-iskun vuoksi. Joidenkin sunnien mukaan shiialainen Hizbollah sai nyt ansionsa mukaan. Hizbollah on ollut osallisena Syyrian sisällissodassa presidentti Bashar al-Assadin rinnalla.

Todellisuudessa Hizbollahilla ei ollut juuri vaihtoehtoja. Syyria on tukenut liikettä sen alkuajoista saakka. Varsinkin vuonna 2006, kun Israel pommitti Hizbollahin alueet maan tasalle, Syyria ja Iran avustivat jälleenrakennuksessa sekä tukivat alueen asukkaita miljoonien eurojen edestä. Velat oli maksettava.

Tavoitteena on horjuttaa tasapainoa Libanonissa, mikä edesauttaisi jihadistien leviämistä Libanoniin Syyriasta

Libanonissa on arvosteltu sitä, että pommien pyrkimyksenä oli päivänselvästi yritys kylvää juopaa maan shiia- ja sunniväestön kesken. Tähän iskujen tekijäksi ilmoittautunut Isis on pyrkinyt aiemminkin.

Tavoitteena on horjuttaa tasapainoa Libanonissa, mikä edesauttaisi jihadistien leviämistä Libanoniin Syyriasta.

Tripolissa maan pohjoisosassa on tuon tuosta ollut verisiä taisteluita kaupungin sunni- ja alaviittiväestön kesken. Keskiviikkona, päivää ennen Beirutin pommia, Tripolissa saatiin kiinni itsemurhapommin kanssa kahvilaan aikonut mies. Hän kertoi olleensa Isisin asialla.

Elokuussa 2013 Tripolissa tehtiin kaksoisisku sunniväestöä vastaan, iskussa kuoli 47 ihmistä. Sitä seurasivat sunnien kostot shiia- ja alaviittiväestöä kohtaan.

*Isis teki 2013–14 *useita iskuja Hizbollahia vastaan. Tuolloin liike kuitenkin vahvisti turvatoimia alueillaan, ja pommi-iskut vähenivät selvästi. Viime viikkoina Hizbollah on kuitenkin saavuttanut merkittäviä voittoja Syyriassa, mikä on saattanut lietsoa pommi-iskua kostoksi.

Libanonin armeija taistelee Hizbollahin rinnalla Syyriasta rajan yli pyrkivien äärimielisten kanssa sekä Libanonin Syyrian-vastaisella rajalla että Arsalin kaupungissa. Viimeksi viime viikolla Arsalissa tehtiin tuhoisa pommi-isku armeijaa vastaan.

Beirutin isku osoittaa joka tapauksessa sen, että kaikista turvallisuusjoukkojen ja myös Hizbollahin ponnisteluista huolimatta Libanon on yhä altis äärimielisten ryhmien iskuille siviilialueilla.

Beirutissa tunteet kuohuivat jo tuoreeltaan torstaina, kun ilmeni, että pommittajista kaksi oli palestiinalaistaustaisia ja yksi syyrialainen. Etelä-Beirutissa oli välikohtauksia, joissa ihmiset kävivät palestiinalaisten ja syyrialaisten kimppuun.

Libanonilaiset poliisit tutkivat pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa Beirutissa
Libanonilaiset poliisit tutkivat pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa Beirutissa perjantaina.Wael Hamzeh / EPA

Juuri tälläisia välikohtauksia nyt pelätään. Maan suurimmalla palestiinalaispakolaisleirillä Ain el-Hilwessä on viime kuukausina taisteltu useita kertoja raskain asein, kun Isistä kannattavat palestiinalaisryhmät ovat taistelleet muita palestiinalaisryhmiä vastaan.

Neljän miljoonan asukkaan Libanonissa on noin 1,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista ja puolisen miljoonaa palestiinalaista.

Turvallisuustilannetta heikentää myösLibanonin sisäpoliittinen täydellinen umpikuja. Pommit räjähtivät – ilmeisesti sattumalta – juuri samaan aikaan kun Libanonin parlamentti oli ensi kertaa koolla vuoteen.

Neljän miljoonan asukkaan Libanonissa on noin 1,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista ja puolisen miljoonaa palestiinalaista

Parlamentti ei ole onnistunut valitsemaan uutta presidenttiä valtapelin vuoksi. Libanonissa ei ole ollut presidenttiä kohta kahteen vuoteen. Presidentin pitää olla sisällissodan rauhansopimuksen mukaan maroniittikristitty. Kaksi kiistelevää kristittyä ryhmää ei ole päässyt sopuun ehdokkaasta.

Hizbollah tukee toista ehdokasta, jota taas puolet maasta, muiden muasssa sunnit, ei voi sietää sisällissodan tapahtumien vuoksi. Toinen ehdokas taas ei kelpaa juuri kenellekään oman puolueensa lisäksi. Ratkaisua ei ole äkkiseltään näköpiirissä.

Kaiken lisäksi Libanonissa on ollut viime viikkoina rajuiksi kiihtyneitä mielenosoituksia, joissa on vaadittu hallituksen eroa. Kyvyttömänä pidetty hallitus on mielenosoittajien mukaan epäonnistunut muun muassa ratkaisemaan maan roskaongelmaa. Jätteet ovat maanneet paikoin heinäkuusta saakka.

Arabimaailman turvallisuusasiantuntijoiden mukaan on joka tapauksessa selvää, että Isis tekee vielä lisää verisiä terrori-iskuja – joko Libanonissa tai missä tahansa muualla maailmassa.