Kaupunkirallin karu historia: Poliisi sakotti, jos ajoi yli kolme kertaa korttelin ympäri

1960–1980-luvun Kouvolan iltaelämä näytti hyvin erilaiselta kuin nyt. Nuorten seuraelämä keskittyi kaupungissa yhteen pisteeseen, ravintolan edustalle. Uusi kaupunginmuseo tarjoaa nyt aikamatkan lipan alle.

Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Kuvassa hämärä katu on täynnä ihmisiä ja autot kulkevat jonoissa. Tänä päivänä vastaavaa vapaaillan huumaa on vaikea löytää, mutta monessa kaupungissa täpötäysi keskusta oli tavallinen näky vielä jokunen vuosikymmen sitten.

Kuva on Kouvolasta ja se on yksi osa uuden kaupunginmuseon ensimmäistä, 1960–1980-luvuille sijoittuvaa näyttelyä Mannerin lipan alla. Mannerin lipan alla sijaitsi Mannerin baari, ja lipan alla juteltiin sekä katseltiin maailman menoa – joku ehkä löysi tulevan puolisonsakin.

Keskustaa ajettiin ympäri myös autolla, ja usein silloisella Kauppalankadulla oli suoranaisia ruuhkia. Kun ralli yltyi liikaakin, poliisi sakotti kuljettajia, jotka ajoivat korttelin ympäri yli kolme kertaa.

Autot ovat läsnä myös kaupunginmuseolla.

– Kouvolassa on aina ollut tosi paljon myös näitä amerikanrautoja ja sen takia tätä näyttelyäkään ei voitu tehdä ilman autoja, selittää intendentti Anu Kasnio viitaten esillä oleviin menopeleihin.

Astu ravintolaan

Paluuta menneisyyteen näyttelyssä vauhdittavat myös aidot 1960–1980-lukujen kalusteet ja vaatteet. Nuoruuden ravintolaelämää voi muistella rekonstruoidussa Red Car -ravintolassa, jossa vanhat ruokalistat kertovat omaa tarinaansa silloisesta baarikulttuurista.

Myös bändi- ja keikkakulttuuri on iso osa näyttelyä. Hanoi Rocksin keikkajuliste kertoo ajoista, jolloin konsertteja järjestettiin kaupungintalolla. Kyseisen keikan seurauksena kaupungintalolle jouduttiin hankkimiaan useampia uusia tuoleja. Kasnio tarkentaa, että tuhoja teki kuitenkin yleisö, ei bändi.

Yksi näyttelyn mielenkiintoisimmista paikallisista yksityiskohdista on ensimmäinen levyttänyt kuusankoskelaisbändi the Mods, joka herätti pahennusta musiikillaan, meikeillään ja pitkillä hiuksillaan.

Muistoja myös ulkopaikkakuntalaisille

Kaupunginmuseo haluaa tarjota näyttelyllä nostalgiaa myös muille kuin kouvolalaisille.

– Mielestäni tämä näyttely on silloin onnistunut, kun museovieras rupeaa kertomaan kaverilleen niitä omia nuoruusmuistojaan, Kasnio selittää.

Jos videot, äänet ja näytteillä olevat esineet tai kuvat eivät vielä riitä tyydyttämään nostalgiannälkää, museo tarjoaa avajaispäivänään sunnuntaina mahdollisuuden osallistua draamaopastukseen tai pukeutua kolmen menneen vuosikymmenen parhaimpiin asuihin.

Peruukkejakin on tarjolla, mikäli oma hiuskuontalo ei enää vastaa 1960–1980-lukujen standardeja.