Asiantuntija ei yllättynyt WTF:n tussahduksesta

Viralliselta nimeltään WT1190F-nimisen kappaleen kiertorata oli erikoinen ja vaihteli suuresti. Vielä muutama vuosi sitten se ei tullut lähellekään Maata.

tiede
Maapallo avaruudesta kuvattuna.
Nasa

Laskelmat kohutun avaruusromun WT1190F:n törmäämisestä maahan osuivat lähes täsmällisesti oikeaan. Viimeisissä arvioissa heittoa oli vain alle sekunti, sanoo maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen professori Markku Poutanen.

Aivan täsmällisen tiedon saamiseen kuluu hänen mukaansa kuitenkin tunteja, ehkä jopa vuorokausia. Tietojen saaminen kestää erityisesti sen vuoksi, että kappale, jos siitä oli jotain jäljellä, tuli lähes autiolle merialueelle.

Poutanen uskoo, että WT1190F tuhoutui kokonaan ilmakehän yläosissa. Korkeintaan pieniä kappaleita on voinut tipahtaa mereen, hän sanoo.

Julkisuudessa WT1190F sai kutsumanimen WTF, joka viittaa englanninkieliseen hämmästystä kuvaavaan sadatteluun.

Juuri mitään yllättävää tapaukseen ei Poutasen mukaan liity.

– Yllättävää omalta kannalta on ehkä median kiinnostus. Se johtuu ehkä tästä nimestä, Poutanen sanoo.

Toinen erikoinen piirre oli Poutasen mukaan kappaleen outo kiertorata ja sen vaihtelut. Vielä muutama vuosi sitten se ei tullut lähellekään Maata, vaan jäi noin puoleen väliin Maan ja Kuun välille. Rata muuttui jatkuvasti ja viime aikoina se ohitti Maan jo hyvin läheltä, mutta kaarsi täältä pitkälle Kuun taakse.

Kiinnostusta herätti myös se, että kappale oli ontto. Poutasen mukaan rata viittaa siihen, että WTF on peräisin kuulentojen ajalta.

WTF:n läpimitaksi arvioitiin 2-3 metriä. Poutasen mukaan Maan ilmakehään iskeytyvät avaruusromun kappaleet ovat yleensä paljon pienempiä, mutta WTF ei kuitenkaan ollut tavattoman iso.

– Niitä on kaiken kokoisia. Tämän kokoisia kappaleita tulee ilmakehään useampia vuodessa.