Lukemisen personal trainer etsii kirjastosta kirjat, jotka kiinnostavat sinua

Alkavatko dekkarit jo tympiä? Haluaisitko tietää, mitkä ovat parhaimman lukuelämyksen tarjoavat kartanoromaanit, tai missä romaaneissa koirat tai hevoset ovat tärkeissä rooleissa? Joistakin kirjastoista saa jo avukseen lukuvalmentajan, joka voi laajentaa lukijan maailmankuvaa merkittävästikin.

Kotimaa
Naisella on kirjoja kainalossa ja hän haluaa hyllystä lisää
Erikoiskirjastovirkailija Satu Kuisma on yksi Riihimäen kaupunginkirjaston neljästä lukuvalmentajasta.Miki Wallenius / Yle

Lukuvalmentaja antaa lukusuosituksia kirjastoa käyttäville ihmisille, kun he kaipaavat uutta luettavaa eivätkä itse keksi sellaista. Erona kirjavinkkaukseen valmentaja laatii kirjoista suosituslistan, joka on räätälöity juuri asiakkaan mieltymysten mukaan.

Riihimäen kirjastossa lukuvalmennusta on aloitettu neljän kirjastovirkailijan toimesta marraskuun aikana. Kirjasto on toistaiseksi ainoa Kanta-Hämeen maakunnassa, jossa tällaista palvelua on mahdollisuus saada.

Idea on napattu helsinkiläisestä kirjastosta (siirryt toiseen palveluun).

Valmennusta vain aikuisten romaaneissa ja elämänkerroissa

Riihimäen kirjastossa lukuvalmennusta saa vain aikuisten kaunokirjallisuudessa ja elämäkerroissa. Syy on yksinkertainen:

– Me kaikki neljä, jotka tätä lukuvalmennusta täällä teemme, työskentelemme pääasiassa kaunokirjallisuuden parissa. Sen aihealueen tunnemme parhaiten, selittää Riihimäen kirjaston erikoiskirjastovirkailija Satu Kuisma.

Toive olisi, että pääsisimme avartamaan lukumaailmaa

Satu Kuisma

Hänen mukaan lukuvalmennus sopii kaikille, oli sitten vasta aloittelemassa lukuharrastusta tai lukenut jo paljon.

Eniten siitä kuitenkin hyötynee sellainen kirjastossa kävijä, joka haluaisi tutustua uuteen kirjallisuuden lajiin tai laajentaa lempikirjallisuutensa lajituntemusta.

– Se olisi se meidän toive, että pääsisimme avartamaan lukumaailmaa. Toivottavasti tulisi niin rohkeita asiakkaita, Kuisma innostuu.

Lukuvalmennus lähtee käyntiin lomakkeen täyttämisellä. Sen saa kirjastosta.

– Tarkoitus on, että asiakas miettii näitä kysymyksiä ja lomake täytetään kaikessa rauhassa. Tässä on kuitenkin aika monta kysymystä.

Lomakkeella kysytään esimerkiksi mitä kirjoja yleensä lukee, mitkä ovat suosikkikirjoja ja suosikkikirjailijoita.

Valmentaja haluaa tietää myös inhokit

Yllättäen lomakkeella kysytään myös, mistä ei missään tapauksessa tykkää.

– Eräs asiakkaamme lukee paljon dekkareita ja hän halusi uusia vinkkejä niihin. Mutta hänelle ei saa missään tapauksessa tulla kirjoja, joissa lapsille käy huonosti. Hänelle siis ei dekkareita, joissa lapsi kuolee tai siepataan.

Sitäkin asiakkaalta udellaan, haluaako lukea pelkästään mies- tai naiskirjailijoita, tai lukeeko hän vain ja ainoastaan kotimaista tai ulkomaista kirjallisuutta.

– Minun isäni ei esimerkiksi lue ulkomaisia, koska niissä on niin vaikeita nimiä. Jotkut miehet eivät halua lukea naisten kirjoittamia kirjoja, Kuisma tietää. Hän sanoo, että naislukijoille kirjailijan sukupuoli ei taas tunnu olevan kovinkaan tärkeää.

Täytetty lomake toimitetaan kirjastoon. Lukuvalmentaja kokoaa seuraavan kahden viikon aikana listan kirjoista, jotka hän arvelee sopivan asiakkaalle.

Minun isäni ei esimerkiksi lue ulkomaisia, koska niissä on niin vaikeita nimiä.

Satu Kuisma

– Koostamme noin 20-25 nimikettä sisältävän listan ja toimitamme sen asiakkaalle joko kirjeenä tai sähköpostilla.

Listalla on lyhyt kuvaus kustakin kirjasta. Asiakas voi lista kädessään etsiä teokset itse kirjaston hyllyistä.

Toinen vaihtoehto on, että lukuvalmentaja listan laatimisen lisäksi kerää osan valituista kirjoista asiakkaalle valmiiksi kassiin.

– Asiakas voi sitten tutustua niihin kirjastossa ja päättää, mitkä kirjat haluaa lainata.

Satu Kuisma myöntää, että hän aikoo myös yllättää tulevia asiakkaitaan poimimalla listoille teoksen tai pari, joita asiakas ei ehkä olisi tullut ajatelleeksikaan. Siinä kun on ammattilaiselle se koko homman suola.