87-vuotias saksalaisnainen sai vankeustuomion juutalaisten joukkomurhan kieltämisestä

Saksalaislehtien natsimummoksi nimeämä nainen vaati oikeudessa tuomaria todistamaan, että ihmisiä on todella kuollut Auschwitzissa.

Ulkomaat
Auschwitzin keskitysleirin portti.
Auschwitzin keskitysleirin portti.Jacek Bednarczyk / EPA

Saksalainen oikeus on tuominnut 87-vuotiaan eläkeläisnaisen kymmeneksi kuukaudeksi vankilaan, koska hän oli julkisesti kiistänyt juutalaisten joukkomurhan toisessa maailmansodassa.

Saksan kansankiihotusta koskevassa laissa määrätään erikseen, että natsien tekojen julkinen hyväksyminen, kiistäminen tai vähättely ovat rangaistavia tekoja.

Tuomittu nainen oli sanonut televisiohaastattelussa, että "juutalaisten joukkomurha on maailman suurin ja kestävin vale". Oikeudessa hän myönsi sanansa, kertoo saksalaislehti Bild (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi tuomittu vaati oikeudessa tuomaria todistamaan, että Auschwitz oli todella kuolemanleiri. Tuomari totesi, että on hyödytöntä ryhtyä väittelyyn ihmisen kanssa, joka ei hyväksy tosiasioita, eikä hänellä ole velvollisuutta todistaa maailmaa pyöreäksi.

Eläkeläisnainen on tunnettu äärioikeiston kannattaja, jolle on aiemminkin määrätty sakkoja ja ehdonalainen tuomio kansankiihotuksesta.

Vuosina 1940–45 Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä kuoli noin 1,1 miljoonaa ihmistä, suurin osa heistä eurooppalaisia juutalaisia.

Lähteet: AFP