1. yle.fi
  2. Uutiset

"Epäonnen päivä" yhdistää kaksi pahaa

Uskallatko kävellä tikapuiden alta vai pelkäätkö sen aiheuttavan epäonnea? Sylkäisetkö, jos näet mustan kissan? Taikauskoisilla tavoilla ja rituaaleilla on turvattu onnea menneisyydessä, eivätkä ne ole täysin kadonneet vielä tänäänkään.

ilmiöt
Musta, kaunis kissa istuu ja tuijottaa suoraan kameraan
Mustan kissan näkemisen on ennen ajateltu tuovan epäonnea.YLE / Riitta Kujala

Suomalaisilla on lukuisia tapoja ja rituaaleja, joilla pyritään yleensä ehkäisemään epäonnea. Mutta miksi ihminen uskoo taikauskoon vielä tälläkin vuosituhannella?

Tietokirjailija Ari Turunen on pohtinut aihetta kirjoittaessaan taikauskoisten tapojen historiasta. Turusen mukaan taikausko tuo ihmiselle lohtua ja turvallisuutta, eikä tämä tarve ole muuttunut tuhansien vuosien saatossa.

– Ihminen kokee pelkoa ja me emme voi kaikkea järjellä selittää – emmekä halua. Sen takia rituaalit ja taikauskoiset tavat tuovat elämäämme turvallisuuden tunnetta. Jos rituaaleja jättää noudattamatta, tapahtuu jotain karmeaa, Turunen sanoo.

Karkauskuukausi ja noitasapatti

Kuluva perjantai 13. päivä tunnetaan epäonnen päivänä lähes kautta maailman. Turusen mukaan tämä liittyy kahden epäonnisen asian yhdistämiseen.

– Perjantai on Venuksen päivä. Koska Venus on ollut magian jumalattaria, tähän on liittynyt käsitys siitä, että perjantaina pidetään noitasapatteja. Eli perjantain pelko liittyy noituuden pelkoon.

Turusen mukaan luvun 13 epäonnisuus juontaa puolestaan juurensa muinaiseen Babyloniaan. Siellä noudatettiin kuukalenteria, jonka viimeinen kuukausi oli karkauskuukausi, nimeltään 13 kuukausi.

– Yleensä viimeinen kuukausi oli nykyisen joulun tai vuodenvaihteen aikoina. Tämä karkauskuukausi oli kaoottista ja pimeää aikaa.

Onnettomuustilastot eivät juuri taikauskoa tue, mutta esimerkiksi kuulu Costa Concordian karilleajo tapahtui juuri perjantaina 13. päivänä tammikuuta 2012.

Taikausko on tapoja ja rituaaleja

Turunen naurahtaa, ettei itsekään ole varma, mitä taikauskolla tarkoitetaan. Hän toteaa, että vallassa oleva uskonto määrittää aina sen, mikä on milloinkin taikauskoista.

Turunen kertoo esimerkin. Muinoin Suomessa noitaa pidettiin tietäjänä, mutta kristinuskon myötä noita-sanasta tuli negatiivinen.

Se on varmaa, että taikauskoon liittyvät vahvasti tavat ja rituaalit. Esimerkkejä on lukemattomia.

– On kaunis tapa, että laiva kastetaan kuohuviinipullon avulla. Kuinka moni meistä haluaisi matkustaa laivalla, joka ei ole asianmukaisesti kastettu? Pullo on ikään kuin juomauhri jumalille, jotka toivon mukaan suojelevat merenkulkijoita, Turunen toteaa.

Lue seuraavaksi