1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Ei karhu käskien maalaa" – galleristeilta satelee Juusolle taidenäyttelykutsuja

Kuusamon Suurpetokeskuksessa 15 taulua maalannut taiteilijakarhu Juuso tienasi isot rahat tauluillaan. Kovasta kysynnästä huolimatta taidenäyttelyitä harkitaan ensi keväänä, kun taiteilija on kömpinyt pesästään.

Kuva: Karhutv.fi

Kuusamon Suurpetokeskuksessa asuu kaiketi yksi tämän hetken kuumin taiteilijanimi ja eläinmaailman tunnetuin suomalaisjulkkis. Kyse on Juuso-karhusta, joka maalasi ennen talviunille vetäytymistään 15 taideteosta. Repertuaariin kuuluu niin akvarelli- kuin maalityötkin, ja ne myytiin tarjousten perusteella muutamassa tunnissa.

– Suurin tarjous yksittäisestä maalauksesta oli parituhatta euroa, ja kaikkiaan Juuson taideteoksilla saatiin yli 8 000 euroa. Niillä saamme kovasti tarvitsemamme vesipumput karhujen neljän ison vesialtaan tyhjentämistä helpottamaan. Nyt se on ollut melkoista touhua, kun karhut ovat niin kiinnostuneita lietesäiliövaunusta ja letkuista, että ne ovat heti hämmentämässä, kun traktori peruutetaan tarhaan, kertoo karhunhoitaja Pasi Jäntti.

– Ja kun tuon kokoiset voimakkaat eläimet pääsevät hypistelemään vesiletkuja, niin ne on hetkessä ihan rei'illä ja siinä on kaikki sitten samassa sopassa, kun likavesi ja liete leviää muualle kuin säiliöön.

Juuso-karhun taidetta Kuva: Karhutv.fi

Rahat tulivat tarpeeseen, koska yhden järeämmän lietepumpun hinta vaihtelee 3 000–12 000 euron välillä. Juuson ansiosta pumput saadaan ostetuksi ja rahaa jää vielä kuvauskalustonkin päivittämiseen, kun Suurpetokeskus välittää kuvaa karhujen elämästä netti-tv:n kautta. Juuson tauluilla tienaamista rahoista kertoi ensimmäisenäMTV (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä oli suuri apu Juusolta. Se on taidemaailman kuuma ja nouseva nimi, pelkästään Huffington Post -lehden verkkosivuilla Juuson maalausvideota oli ladattu yli 750 000 kertaa ensimmäisten kolmen päivän aikana. Juusosta oli myös näyttävät jutut Iso-Britannian suurimmissa sanomalehdissä ja minuun otetaan yhteyttä ulkomailta paljon. Sähköposteja sain yli 400 muutamassa päivässä kun Juuson tauluista alettiin ottaa tarjouksia vastaan, Jäntti kuvailee.

Näyttelykutsuja harkitaan kuitenkin vasta keväällä talviunien jälkeen.

Juuso tarvitsee jämyn kitaran

Juuso on petokeskuksen suurin karhu, 12-vuotias uros. Se on hyvin innokas puuhaamaan kaikenlaista ja ymmärsi kuulemma nopeasti, mistä on kysymys kun tarhaan kannettiin taiteilijatarvikkeet ensimmäisen kerran.

– Se älysi heti, että jotain jälkiä näillä maaleilla on jätettävä. Välillä se tosin heittäytyi pitkäkseen työpöydälle ja otti unet ja jatkoi sitten työskentelyä. Ei karhu käskien maalaa, Jäntti nauraa.

Jänttiin otti yhteyttä myös yhdysvaltalainen filharmoniaorkesterin ykkösviulisti, joka oli haltioissaan nähtyään karhun maalauspuuhissa. Ehkäpä Juuson seuraava aluevaltaus on musisointi. Mutta minkälaisen instrumentin lähes 500-kiloinen otus tarvitsisi, että se kestäisi? Viulunkielet ainakin olisivat koetuksella, jos Juuso niitä alkaisi näppäillä.

– Pitäisi olla melko jämy kitara, että se kestäisi karhun käsittelyssä. Tiedä minkälaisia ääniä se siitä saisi aikaiseksi, Jäntti nauraa.

Linkki videoon (siirryt toiseen palveluun), jossa Juuso maalaa tauluja.