Attendolle ulkoistetun sote-henkilöstön tuleva asema hämmentää Tohmajärvellä

Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen on yllättynyt valtion sote-uudistuksen suunnitelmista. Riikosen mukaan sanomalehti Karjalaisen tieto siitä, että kunnan palveluksesta yksityisille siirtyneet sote-työntekijät eivät voisi palata itsehallintoalueen palvelukseen vanhoina työntekijöinä, on hämmentävä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Olli Riikonen
Yle / Lasse Laitinen

Kunnan sote-ulkoistuksessa yksityisen yhtiön palvelukseen siirtynyt henkilöstö on näillä näkymin hätää kärsimässä, kun itsehallintoalueet aloittavat vuoden 2019 alusta.

Sanomalehti Karjalaisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan suuren sote-uudistuksen valmistelu lähtee siitä, että henkilöstö ei siirry yksityisistä yhtiöistä vanhoina työntekijöinä itsehallintoalueille. Pohjois-Karjalassa sote-palvelunsa ovat ulkoistaneet Tohmajärvi ja Rääkkylä.

Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen sanoo, että tieto on yllättävä.

Tuntuu todella kohtuuttomlta, jos päätös joudutaan tekemään ilman selviä pelisääntöjä.

Olli Riikonen

– Tähän saakka on oletettu, että liikkeen luovutusmenettely koskee myös valtion ajamaa uudistustilannetta.

Kun Tohmajärvi ulkoisti sote-palvelunsa noin kolme vuotta sitten, 90 kunnan työntekijää siirtyi Attendon palvelukseen. Vielä ei ole tiedossa, voiko henkilöstö siirtyä valtion uudistuksessa automaattisesti takaisin julkiselle puolelle.

– Attendo on rekrytoinut uusia työntekijöitä. He saattavat olla eri asemassa kuin he, joilla on kunnallinen palvelusuhde taustalla, Olli Riikonen miettii.

Tohmajärven kunnanvaltuusto päättää joulukuussa, ostaako kunta sote-palvelunsa Attendolta vuosina 2017 ja 2018.

– Tuntuu todella kohtuuttomalta, jos päätös joudutaan tekemään ilman selviä pelisääntöjä, Riikonen kritisoi.