1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. navetat

Robotti ja pihattonavetta kaksinkertaisti tuotannon Sodankylässä

Sodankylän Torvisessa lypsykarjatilaa pitävät Mikko ja Sanna Takala ovat tyytyväisiä siihen, että muuan vuosi sitten päättivät automatisoida työnsä ja tuotantonsa - rakensivat robottinavetan. Takalat sanovat, että vanhaan nähden työ on mielekkäämpää ja he itse jaksavat paremmin. Mutta yhtä tärkeää heille on myös se, että lehmillä on hyvä olla.

Sanna Takala pitää lehmiä työkavereinaan. Eläinten hyvinvointi on hänelle tärkeää. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Talon isäntä Mikko Takala on tällä kerralla lastenvahtivuorossa. Seitsemän lasta! Pirtissä pyörivät nuorimmaiset ja isoimmat ovat koulussa. Nuorin on vasta puolivuotias. Sanna-emännällä on navettahuki.

– Sehän tässä työssä mukavaa onkin, että voi näin järjestellä... tämä vapaus. Sitä olemme puolison kanssa usein kiitelleet.

Mutta toki työmieskin on talossa ollut. Sellaisella sulan maan aikaisella pestillä.

– Kyllä täällä navetalla ja pelloilla touhua riittää, jos sitä riittää pirtin puolellakin.

Pihattotyyppinen navetta on korvannut entisen karjarakennuksen ja robotti lypsää lehmät. Robottia tarvitaankin, koska lypsettäviä on nyt paljon enemmän kuin Takalan vanhassa navetassa.

Siitä tuli komea navetta

Ajatus pihattonavetasta ja robottilypsimestä alkoi Mikolla ja Sannalla muhia kolme-neljä vuotta sitten. Saattoi se olla heillä mielessä jo aikaisemminkin, sillä ihan suinpäin ei tuollaiseen miljoonainvestointiin syöksytä.

Sitten hetki tuli otolliseksi ja teko alkoi. Ja komea navetta siitä tulikin. Siinä mäenlaidassa se näkyy kuin panoraamassa Jäämerentien ja Luostolle kääntyvän tien pohjoisessa kainalossa.

Samaan silmään mahtuu Torvisen kylää laajemminkin.

Maitoa 650.000 litraa vuodessa

Takalan tilalla muutos vanhasta navetasta uuteen pihattoon oli melkoinen. Vanhassa navetassa oli 28 partta. Pihatossa karja käyskentelee vapaasti ja myös itse hoitaa lypsämisensä - eli robotti.

– Ihmeen hyvin lehmät oppivat tuohon koneeseen. Jopa yllättävän hyvin, Sanna sanoo. Tykkäävät siitä.

Takalan pihatossa robotilla käy kuutisenkymmentä lehmää. Tänä vuonna ne tuottavat maitoa noin 650.000 litraa. Karjaa on kaikkiaan 120 päätä.

– Ihan sopiva tavoite meille, Sanna toteaa.

– Pidetään tästä mahdollisimman hyvä huoli.

Pakkoteurastus harmittaa

Viime kesänä peltorehu kasvoi huonosti Lapissa. Takalan tilalla sitä tuli viidennes vähemmän kuin normaalivuosina. Jotta ruoka riittäisi talven yli, niin karjaa joudutaan teurastamaan. Takalalta lähti vasta kolme lehmää.

– Tietysti harmittaa, että terveitä lehmiä pitää lähettää teuraaksi. Mutta se on kuitenkin hyväksyttävä tässä ammatissa. Nuo kaksi olivat hidaslypsyisimmät ja valikoituivat sen perusteella, Sanna kertoo.

– Katsotaan talven mittaan, miten menetellään.