Kännyköitä lähtee taas tiuhaan tahtiin vorojen matkaan

Matkapuhelinten "kysyntä" varkaiden keskuudessa ei ole hiipunut. Poliisi on saanut tänä vuonna tähän mennessä jo 3400 rikosilmoitusta Helsingissä.

Kotimaa
Mies näppäilee matkapuhelinta ulkona.
Yle

Pääkaupungin poliisi on viime viikkoina saanut jälleen runsaasti ilmoituksia varastetuista matkapuhelimista. Kaikkiaan tänä vuonna on tehty rikosilmoitus 3405 matkapuhelinvarkaudesta.

Tahti ei ole laantunut. Viime vuonna kännykkävarkauksista tehtiin rikosilmoituksia 4421, vuonna 2013 ilmoituksia tuli 5506 ja sitä edeltävänä vuonna 4512.

– Aika tasaiseen tahtiin kännyköitä viedään. Ei ole erityisesti nähtävissä mitään tiettyjä alueita tai muita yhdistäviä tekijöitä, komisario Sari Pyörökivi toteaa.

Poliisin neuvo on, että avoin käsilaukku ja taskut ovat huonoja säilytyspaikkoja matkapuhelimille. Kännykät lähtevät helposti varkaan matkaan ravintolassa, julkisissa kulkuvälineissä ja tungoksessa.

Suojauksesta kannattaa huolehtia

Kännykkä kannattaa työntää povitaskuun tai vetoketjulliseen käsilaukkuun. Puhelin on hyvä suojata koodilla ja varmuuskopioida tärkeät tiedot, kuten kuvat ja puhelinnumerot.

Hyvä on miettiä sitäkin säilyttääkö puhelimessa salasanoja ja tunnuslukuja.

– Koska älykännyköissä on nykyään valtavasti tärkeätä tietoa, kannattaa sen suojauksesta myös huolehtia. Näytön lukitus kannattaa ehdottomasti asettaa, lisäksi voi miettiä erilaisia applikaatioita, jotka lisäävät turvallisuutta, Pyörökivi muistuttaa.

Puhelimeen voi esimerkiksi ladata sovelluksen, jonka kautta puhelimen sijainti voidaan paikallistaa. Pyörökiven mukaan tälläkin tavalla on kännykkävarkaita saatu kiinni.

Jos huomaa puhelimen kadonneen, kannattaa katoamisesta ilmoittaa mahdollisimman nopeasti omalle operaattorille.