1. yle.fi
  2. Uutiset

Turussa juhlittiin tuhannetta koulupäivää: vanhemmat haluavat juhlasta perinteen koko Suomeen

Peruskoulun tuhannes koulupäivä osuu kuudennelle luokalle, marraskuun puoliväliin. Turkulaiskoulussa vanhemmat päättivät järjestää lapsilleen juhlat merkkipaalun kunniaksi. Vanhemmat toivovat, että tuhannetta koulupäivää alettaisiin juhlistaa kaikkialla Suomessa.

vanhemmat
Oppilaat jonottavat ruokasaliin
Hepokullan koulun kuudesluokkalaisten vanhemmat päättivät yllättää lapsensa ja järjestivät juhla-aamiaisen merkkipäivän kunniaksi.

Kun koulun kello soi yhdeksältä perjantaiaamuna, kävelevät Hepokullan koulun kuudesluokkalaiset luokkiinsa autuaan tietämättöminä siitä, mitä tuleva päivä tuo tullessaan. Luokista nelisenkymmentä kutosluokkalaista ohjataan ruokasaliin "aikaistetulle lounaalle".

Yllätys on suuri, kun ruokasali on koristeltu ja valaistu kynttilöin, ja oviaukossa seisoo vanhempia tarjottimet käsissään. Pöydille on katettu juhla-aamiainen.

– Ei ollut aavistustakaan, että tällaista on suunniteltu, kertovat Viivi Kaskinen ja Vilma Salmio.

Myös se, että koulupäiviä on täynnä tuhat, oli yllätys.

– Näköjään ekasta koulupäivästä on aika paljon aikaa, Kaisa Karlström ihmettelee.

Rohkaisua nuorille

Tuhannennen koulupäivän juhlistaminen on vanhempien idea. Kuudesluokkalaisen äiti Tamara Partanen tuli syksyllä ajatelleeksi, että tuhat päivää peruskoulua taitaa tulla kuudennen luokan aikana täyteen. Pitkän laskennan jälkeen tarkka päivä selvisi.

– Ehdotin vanhempainillassa, että eikös me näille ihanille nuorille jotain kivaa keksitä, rohkaisuksi siitä, että koulussa on tärkeä käydä, Partanen kertoo.

Ei päiviä ehkä kannata laskea, mutta on hyvä korostaa sitä, mitä on saavutettu.

Tamara Partanen

Tuhannes koulupäivä osuu eri paikkakunnilla hieman eri päiviin muun muassa lomista riippuen. Kaikkialla merkkipaalu kuitenkin tulee täyteen kuudennella luokalla, marraskuun puolivälin paikkeilla.

Partanen toivoo, että tuhannennen koulupäivän juhlistamisesta tulisi perinne.

– Toivoisin, että tästä tulisi ihan Suomen laajuinen. Nostettaisiin esille sitä tietotaitoa, mitä nuorilla on, Partanen sanoo.

Sitä, kuinka monta koulupäivää koko peruskoulun aikana kertyy, ei Partanen ole laskenut.

– Ysiluokan kevätpuolella tulee 1 500 päivää täyteen. Ei päiviä ehkä kannata laskea, mutta on hyvä korostaa sitä, mitä on saavutettu.

Lue seuraavaksi